15 cazuri de oreion au fost confirmate de Direcția de Sănătate de Publică Suceava, la elevi de la Liceul Tehnologic ”Ion Nistor” din Vicovu de Sus. Directorul liceului, prof. Angelo Bărbuță, ne-a declarat, ieri, că primele patru cazuri de îmbolnăvire au apărut înainte de încheierea primului semestru, în urmă cu aproape două săptămâni. Din raportările medicilor de familie din zonă reiese că numărul elevilor bolnavi a ajuns la 15. Chiar dacă numărul copiilor care lipsesc de la școală acuzând că sunt bolnavi se pare că este mai mare, la DSP se raportează doar cazurile care s-au prezentat la medic și au fost confirmate.
”În vacanța intersemestrială a fost efectuată dezinfecție în toată școala, iar mâine (n.r. astăzi) facem a doua dezinfecție. Pe lângă asta, am luat și noi toate măsurile de igienizare”, ne-a spus directorul Bărbuță.
Oreionul este o boală cauzată de un virus și se manifestă prin inflamarea glandelor salivare parotide, afectând în special copiii. Se transmite prin saliva infectată, dar și prin folosirea în comun a tacâmurilor și veselei cu o persoană bolnavă sau comunicarea de la o distanță mică între persoana bolnavă și cele sănătoase.
Simptomele infecției apar după aproximativ două, trei săptămâni de la expunerea copilului la virus. Boala debutează adesea cu febră și se constată o ușoară umflare a obrajilor. Glandele salivare sunt inflamate și dureroase, de-o parte sau de ambele părți ale feței, bolnavul are dureri de cap, stare de slăbiciune și oboseală, însoțită de dureri musculare și articulare, durere și disconfort la mestecarea sau înghițirea alimentelor, scăderea apetitului alimentar. Uneori copilul se plânge de dureri de cap și vomită, dovezi ale unei iritații meningiene. Din fericire, meningita urliană de obicei nu lasă urme. După oreion pacientul rămâne cu o imunitate solidă și durabilă, reîmbolnăvirile fiind excepționale.