marţi, 26 ian 2016 - Anul XXI, nr. 20 (6133)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sănătate

Pentru analize medicale gratuite un asigurat aşteaptă între una şi trei luni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Suma alocată de stat pentru analizele medicale gratuite ale asiguraţilor medical creşte de la un an la altul, dar timpul de aşteptare pentru a obţine o programare poate să fie şi de trei luni, dacă nu este vorba despre o urgenţă. Ieri, cu o săptămână înainte de finalul lunii ianuarie, un asigurat medical cu bilet de trimitere pentru analize avea doar două posibilităţi - fie să aştepte până în martie sau aprilie, fie să le efectueze contracost, la preţuri nu de puţine ori duble faţă de ceea ce decontează Casa Asigurărilor de Sănătate (CAS). Unele dintre laboratoare mai aveau 1-2 lei pentru analize, altele mai dispuneau de diverse sume, alocate în general bolnavilor oncologici, care sunt consideraţi urgenţe.

Clinica Sante, de exemplu, mai avea disponibili 1.493 de lei şi avea programate pentru ieri opt cazuri. Laboratorul Hipocrat avea un caz programat şi o sumă disponibilă de 283 de lei. Synevo mai dispunea ieri de 2.814 lei şi avea 44 de cazuri programate. Alpha Servicii Medicale mai avea, în data de 22 ianuarie a.c., 2 lei disponibili şi 23 de cazuri programate. La aceeaşi dată, Bethesda avea 65 de cazuri programate şi 2.983 de lei rămaşi, Biotest mai avea 1 leu şi 12 cazuri programate, Dorna Medical mai dispunea de 7.720 de lei şi avea zece cazuri programate. Centrul de Sănătate Bucovina mai avea 47 de lei încă din ziua de 21 ianuarie şi un caz programat, iar Ultratest mai avea 7.166 de lei şi zece cazuri programate.

Directorul Laboratorului Synevo Suceava, dr. Adrian Oprea, ne-a declarat că este ceva obişnuit ca aproape de sfârşitul fiecărei luni fondurile să fie epuizate. La Synevo, cel puţin, o treime din sumele alocate lunar de CAS pentru analizele gratuite sunt destinate bolnavilor oncologici, deoarece aceştia au nevoie periodic de analize pentru a putea continua tratamentul specific.

 

Buget plafonat sau nelimitat pentru analize de laborator?

Din ceea ce spune dr. Oprea, reiese că medicii recomandă totuşi cu destulă lejeritate analize medicale pacienţilor lor, în condiţiile în care aproximativ 80% dintre testele efectuate se înscriu în parametrii normali. Dacă anamneza şi examenul clinic nu dau motive de suspiciuni de boală, recomandarea unor seturi complete de analize de laborator poate avea cu greu o justificare.

În ceea ce priveşte dinamica pacienţilor, în 2010, numai la Synevo şi-au făcut analizele medicale 68.000 de pacienţi, iar în 2015 numărul a ajuns la 91.000. În opinia directorului Synevo, cea mai bună modalitate ca analizele medicale să fie prescrise doar celor care au nevoie ar fi ca bugetul alocat de CAS pentru asta să nu fie plafonat, să se aloce după modelul celui pentru medicamente compensate şi gratuite.

Preşedintele CAS Suceava, Cristi Bleorţu, nu-i împărtăşeşte însă părerea şi spune că, dimpotrivă, suma ar creşte, ”exact aşa cum s-a întâmplat la medicamente compensate şi gratuite”.

”Dacă s-ar scoate plafonul, suma necesară pentru decontarea analizelor efectuate gratuit ar creşte cu cel puţin 30%. La medicamente, în 2008, când s-a renunţat la plafon, suma pentru medicamente compensate şi gratuite a crescut de la 5 milioane pe lună la 10 milioane de lei pe lună. Acum ne-am stabilizat la 9,3 milioane lunar”, a precizat preşedintele CAS.

 

Statul decontează 99 de tipuri de analize medicale

Numai Synevo a efectuat, anul trecut, 887.000 de analize pentru pacienţi din spitalul şi ambulatoriul din Suceava. Cele mai frecvente analize în anul 2015 au fost hemoleucogramele, 64.000, şi examenul complet de urină - 46.000. Din cele circa 3.000 de tipuri de analize pe care le poate efectua Synevo, CAS decontează 99. 

Bugetul alocat analizelor medicale de laborator pentru asiguraţi anul trecut a fost de 4,675 milioane de lei, mai mare ca în 2014, când a fost de 3,850 de milioane de lei.

Pentru o hemoleucogramă completă, CAS decontează pentru un asigurat medical 14,01 lei. Aceeaşi analiză pentru un pacient neasigurat sau asigurat care nu mai prinde rând la analize gratuite costă 31 de lei la Synevo şi Arcadia, 23 de lei la Bethesda sau 15 lei la Clinica Sante. Un examen complet de urină statul îl plăteşte laboratoarelor cu 9,34 de lei. În regim privat, pe pacient îl costă 12 lei la Synevo şi Arcadia, 15 lei la Bethesda sau 13 lei la Sante. Analiza glicemiei plătită de stat este 5,74 de lei; în regim privat plătim 10 lei la Synevo, Arcadia şi Bethesda şi 8 lei la Sante. Alte laboratoare din Suceava nu au preţurile disponibile pe site-urile de prezentare sau nu au putut fi ieri contactate pentru a ne furniza relaţii asupra preţurilor în regim de analize cu plată.

Menţionăm că informaţiile referitoare la sumele pe care le mai au laboratoarele medicale pentru analize sunt disponibile în orice moment pe site-ul CAS Suceava, www.cnas.ro/cassv.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pentru analize medicale gratuite un asigurat aşteaptă între una şi trei luni.
 Vizualizări articol: 3347 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pentru analize medicale gratuite un asigurat aşteaptă între una şi trei luni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ciulama ca la mama Pentru cine ar vrea un pui cu smântână, dar se ferește de mâncarea prea grasă, această variantă de ciulama delicioasă, al cărei sos este doar puțin ”păcălit” cu smântână, este o opțiune de luat în... Citeşte