Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 ian 2016 - Anul XXI, nr. 15 (6128)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Bilanţ

Centrul de Excelenţă în Cardiologie Intervenţională “Med New Life” Suceava – de la vis la realitate

Despre noţiunea de cardiologie intervenţională am auzit pentru prima dată prin 1996. Atunci, în urma unei discuţii cu distinsul doctor sucevean Mihai Creţeanu (senior), acesta m-a sfătuit ca, după terminarea facultăţii (eu fiind proaspăt student la Facultatea de Medicină „Grigore T. Popa” din Iaşi), să mă orientez spre această specialitate. Mai mult de atât, domnia sa îşi dorea şi era convins de necesitatea existenţei unui asemenea Centru de Excelenţă şi la Suceava. Anii au trecut şi, printr-un concurs fericit de întâmplări, cunoscând nişte oameni deosebiţi, am avut şansa să fiu instruit şi să intru în tainele acestei specialităţi în cadrul Laboratorului de Cateterism al Institutului de Boli Cardiovasculare „C.C. Iliescu” din Bucureşti. Drumul perfecţionării profesionale a continuat şi prin angajarea mea, în 2009, în cadrul Laboratorului de Cateterism al Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” din Iaşi.

În toţi aceşti ani, de care îmi amintesc cu plăcere şi emoţie, am păstrat mereu legătura cu colectivul secţiei de cardiologie. Trebuie să mărturisesc însă că, în perioada respectivă, nu de puţine ori, am fost stăpânit de gândul că s-a renunţat la ideea înfiinţării unui Centru de Excelenţă şi la Suceava. Cu alte cuvinte, gândurile plăcute se spulberau, rămânând doar speranţa. Care n-a întârziat mult pentru a se transforma în realitate. În 2012 mi s-a propus să vin la Suceava, de care mă leagă multe lucruri plăcute, pentru a lucra în cadrul Centrului de Excelenţă „Med New Life”, alături de dr. Mihai Creţeanu (junior), dumnealui asigurând partea de radiologie intervenţională. Misiunea mea ar fi constat nu numai în diagnosticarea şi tratamentul intervenţional al pacienţilor cronici ci şi al pacienţilor cu infarct miocardic acut cu supradenivelare de segment ST sub 12 ore de la debut, care, până la venirea noastră la Suceava, erau dirijaţi spre Institutul de Boli Cardiovasculare „George I.M. Georgescu” Iaşi. Practic, demaram un program total nou pentru Spitalul Judeţean Suceava, un program de tratament intervenţional al infarctului miocardic acut, lucru ce începuse din 2010 în centre universitare din ţară, program susţinut de Ministerul Sănătăţii. Am acceptat propunerea şi, după aproape 20 de ani de la discuţia de care aminteam mai sus, în luna septembrie 2012, la Suceava a fost efectuată prima coronarografie, iar în octombrie a aceluiaşi an a fost tratat intervenţional primul pacient cu infarct miocardic acut.

Având în vedere că trebuia implementat un sistem nou, începutul nu a fost deloc uşor. Se impunea elaborarea unor protocoale medicale, întâlniri în teritoriu cu specialişti cardiologi şi, mai ales, aveam nevoie de siguranţa unei finanţări pentru continuarea acestui program. Din fericire, situaţia a evoluat spre bine. Încetul cu încetul s-a ajuns la stadiul că, la ora actuală, putem vorbi despre un sistem integrat ce cuprinde serviciul ambulanţă, medicul UPU al unităţii căreia i se adresează pacientul, medicul specialist cardiolog, laboratorul de cateterism cardiac unde bolnavul este tratat intervenţional şi, nu în ultimul rând, personalul medical al secţiei cardiologie, acolo unde pacientul este dus după intervenţia efectuată.

Privind lucrurile din punct de vedere statistic, trebuie să menţionez că, din octombrie 2012 şi până în luna ianuarie a acestui an, au fost diagnosticaţi şi trataţi în cadrul Centrului nostru 1.761 de pacienţi, după cum urmează:

- radiologie intervenţională: 315 pacienţi; procedurile au constat în arteriografii cerebrale şi periferice, angioplastii periferice, carotidiene şi cerebrale (au fost efectuate cinci embolizări de anevrisme cerebrale – pipeline flow diverter şi implantari coils), embolizări de fibroame uterine şi nucleoplastii;

- cardiologie intervenţională: 1.446 de pacienţi, dintre care 721 erau cronici (coronarografie – 505 pacienţi; angioplastie cu stent activ farmacologic – 216 pacienţi) şi 725 de pacienţi cu sindroame coronaniene acute, după cum urmează:

   - STEMI sub 12 ore: 645 de pacienţi (88,9%);

   - STEMI la distanţă: 30 de pacienţi (4,1%);

   - NSTEMI (urgenţă): 12 pacienţi (1,6%);

   - NSTEMI (la distanţă): 12 pacienţi (1,6%);

   - Angină instabilă: 15 pacienţi (2%);

   - Alte indicaţii: 11 pacienţi (1,5%).

Dintre aceşti pacienţi, 635 (87,5%) au beneficiat de tratament intervenţional (320 de pacienţi cu stentare directă; 445 de pacienţi - stent metalic simplu, 96 de pacienţi – stent activ farmacologic; la 328 de pacienţi s-a efectuat trombaspiraţie, iar la 47 s-a efectuat dilatare cu balon). 405 pacienţi au fost transportaţi la spital cu ambulanţa, timpul debut-internare sub 12 ore – 510 pacienţi (70,3%), iar timpul internare-coronarografie sub 2 ore – 367 de pacienţi (50,6%). Mortalitatea în centrul nostru a fost de 4,1% (30 de pacienţi, dintre care doi intraprocedural şi 28 pe durata spitalizării, după tratamentul intervenţional). Practic, din aceste statistici se observă eficienţa acestui Centru în tratarea pacienţilor cu infarct miocardic acut din judeţul Suceava. În primul rând, prin existenţa Centrului de Excelenţă s-a obţinut o reducere cu aproximativ 4 ore a timpului debut-internare, faţă de perioada în care bolnavii trebuiau să fie transportaţi la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi, timp ce era vital pentru pacient. De asemenea – lucru deosebit de important, faţă de perioada în care pacienţii cu infarct miocardic acut erau trataţi conservator, prin fibrinoliză, s-a reuşit o scădere a mortalităţii de la 20-25%, la 4,1%.

Pentru un Centru intervenţional tânăr, rezultatele obţinute până acum sunt îmbucurătoare. Nu aş putea spune însă că nu este loc pentru mai bine. Ca în orice domeniu. Trebuie să subliniez un amănunt care ne creează bucurie şi satisfacţie: ca o recunoaştere că Centrul nostru este performant în tratarea pacienţilor cu infarct miocardic acut este faptul că, din luna mai 2015, am fost incluşi în Programul Naţional de Tratament Intervenţional al Infarctului Miocardic Acut, alături de marile centre universitare, după ce susţinerea financiară a fost asigurată de la început de Spitalul Judeţean Suceava.

A fost o perioadă de trei ani extrem de intensă, în care activitatea în laborator s-a desfăşurat non-stop, iar pacienţii cu infarct miocardic acut au fost trataţi la orice oră din zi sau noapte. Suntem o echipă mică, dar bine închegată, o adevărată familie, care a făcut totul pentru salvarea vieţii celor ce au avut nevoie de noi. Succesul nostru nu ar fi fost posibil fără ajutorul celorlalţi colegi ce întregesc sistemul şi, mai ales, fără sprijinul colegilor cardiologi şi al asistentelor ce se ocupă de îngrijirea pacienţilor după tratamentul intervenţional, până la externare. Aşa trebuie să funcţionăm: ca un sistem în care fiecare îşi are rolul lui bine determinat şi foarte important.

Acum, în 2016, când privesc retrospectiv la cei câţiva ani care au trecut de când am renunţat la un centru universitar pentru a veni la Suceava şi a porni de la zero, mi se pare că totul a fost un pariu cu viaţa, pe care l-am câştigat. Nu numai eu, dar şi numeroşi locuitori ai acestor meleaguri. Puteam să şi pierd. Dar am avut mereu convingerea că toată lumea şi mai cu seamă factorii de decizie vor înţelege importanţa vitală pe care o are un asemenea Centru de Excelenţă pentru judeţ. Mai ales că viaţa unui om, indiferent de statutul său, nu are preţ. Cu siguranţă că, pe zi ce trece, vom încerca să fim mai competenţi. Pentru acest lucru este nevoie însă de mult efort şi, totodată, de o colaborare din ce în ce mai strânsă cu toate spitalele de pe raza judeţului.

Dr. Roberto Haret

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Centrul de Excelenţă în Cardiologie Intervenţională “Med New Life” Suceava – de la vis la realitate.
 Vizualizări articol: 5523 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.86/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 7 voturi
Centrul de Excelenţă în Cardiologie Intervenţională “Med New Life” Suceava – de la vis la realitate3.957

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Doctorul,,minune” al Bucovinei! trimis de
(20 ian 2016, 14:45:45

Domnilor de la Monitorul Suceava, este admirabil ca faceti loc valorilor medicinii sucevene in paginile ziarului.
Ar fi bine sa aveti constant aceasta preocupare.

Doctorul Robert Haret, este într-adevăr un om de exceptie, un medic cu rezultate care i-au adus renumele pe care il are, un profesionist cum rar intalnesti si mult daruit profesiei. In acelasi timp un om bun, generos, sensibil.
Aceste calitati scot la iveala simtul dedicarii catre pacient si catre meserie, impreuna cu simtul ingrijorarii.
Are mai mult ca orice simtul responsabilitatii si al datoriei implinite, lucru deosebit de important in cariera unui medic.
Munceste oricat, sacrificindu-si propriul timp si chiar propria familie, uneori.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pui cu gutui Aceasta este una dintre vechile mâncăruri boierești, probabil de inspirație turcească. Foarte rafinată, combinația parfumată a gustului de pui cu aroma gutuilor este puțin folosită astăzi pe la noi, din păcate. Este la fel de ușor de preparat... Citeşte