Cele mai solicitate secţii ale Spitalului de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava sunt Pediatria şi Ortopedia. Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Tiberius Brădăţan, ne-a declarat, ieri, că gradul de ocupare a celor două secţii menţionate este maxim. Ieri dimineaţă, la ora 8.00, din cele 50 de paturi ale secţiei Ortopedie, erau ocupate 44, iar la Pediatrie, din 80 de paturi erau ocupate 79. În weekend, de vineri, de la ora 15.00 până ieri dimineaţă la ora 8.00, la Urgenţe s-au prezentat 23 de oameni care au căzut din cauza poleiului, unul dintre aceştia având nevoie de internare pentru intervenţie chirurgicală. La UPU - Pediatrie, în acelaşi interval de timp au avut nevoie de asistenţă şi servicii medicale 48 de copii, marea majoritate cu afecţiuni respiratorii.
Dr. Brădăţan explică numărul mare de solicitări pentru secţia Ortopedie atât prin afecţiunile de sezon - luxaţii, contuzii sau fracturi la picioare şi mâini în urma căderilor pe gheaţă, cât şi prin paleta mult mai largă de intervenţii practicate acum la Spitalul de Urgenţă Suceava, inclusiv montarea de proteze de şold şi efectuarea de implanturi pentru care sucevenii erau direcţionaţi către clinicile universitare.
Potrivit managerului Spitalului de Urgenţă, Vasile Rîmbu, sălile de operaţie pentru ortopedie sunt la cele mai înalte standarde, iar echipa de medici implementează tehnici chirurgicale noi, cu performanţă.
Adresabilitatea secţiei Ortopedie a crescut constant în ultimii ani
Medicii ortopezi ai spitalului realizează circa 30 de intervenţii chirurgicale zilnic. În secţia condusă de dr. Răzvan Bandac, medic primar, doctor în ştiinţe medicale cu o experienţă profesională 16 ani, mai lucrează dr. Marius Grămadă, medic primar, doctor în ştiinţe medicale, experienţă profesională de 7 ani, cu stagii în Belgia; dr. Marius Macovei, medic primar, experienţă profesională 6 ani; dr. Iuliana Hău, medic primar, experienţă profesională 17 ani; dr. Radu Timofeiov, medic primar, stagii în Austria, experienţă profesională 22 de ani; dr. Sorin Petraşuc, medic primar, stagii în Franţa, experienţă profesională 9 ani; dr. Ciprian Puha, medic specialist, experienţă profesională 4 ani; dr. Loredana Lazăr, medic specialist, stagii în Belgia, experienţă profesională 4 ani; dr. Codrin Grunichevici, medic primar, experienţă profesională 17 ani.
Aparatura şi echipamentele chirurgicale de ultimă generaţie, unele unicat în ţară sau în zona Moldovei, completează standardul ridicat al secţiei Ortopedie de la Suceava.
O corecţie importantă care trebuie făcută este în ceea ce priveşte finanţarea protezelor, de la bugetul de stat. Până anul trecut, în zona Moldovei, Suceava a primit pentru proteze jumătate din sumele alocate spitalului din Botoşani şi de trei ori mai puţin faţă de spitalul din Bacău, deşi în spitalul „Sfântul Ioan cel Nou” numărul operaţiilor de acest tip a fost mult mai mare faţă de spitalele menţionate. Conform Registrului Naţional de Endoprotezare, în anul 2014, spitalul din Botoşani a pus 90 de proteze, Bacău - 139, iar Suceava 155. Spitalul din Botoşani a primit 268.000 de lei, Bacău - peste 300.000 de lei, iar cel din Suceava 130.000 de lei. Solicitările spitalului către Ministerul Sănătăţii şi la Comisia Naţională de Ortopedie nu s-au soldat, anul trecut, cu rezultatele aşteptate.