Pacienţii care suferă atac vascular cerebral (AVC) pot fi trataţi şi recuperaţi acum la Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, dacă se prezintă în cel mult trei ore şi jumătate de la momentul atacului. Managerul spitalului, Vasile Rîmbu, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că secţia Neurologie a primit prin ordin al ministrului Sănătăţii, în perioada când funcţia era încă deţinută de Nicolae Bănicioiu, dreptul de a aplica procedura de tromboliză intravenoasă. Demersurile pentru acceptarea spitalului sucevean au fost începute în urmă cu doi ani, deoarece din punct de vedere tehnic şi al specialiştilor erau întrunite condiţiile necesare, dar procedura birocratică greoaie a făcut ca abia în septembrie 2015 să fie semnat acest ordin. Urmează ca în perioada următoare o comisie din cadrul Ministerului Sănătăţii să vină la Suceava pentru evaluare şi acreditare, dar protocolul a fost semnat şi terapia este deja aplicată în spital. Șefa secţiei Neurologie, Daniela Neagu, a explicat că la ora actuală accidentele vasculare reprezintă a treia cauză de mortalitate, iar în judeţul Suceava, care are o populaţie îmbătrânită, este cea mai importantă cauză de handicap la adulţi şi la vârstnici.
Potrivit medicului, tromboliza intravenoasă este o metodă netraumatizantă, care presupune o perfuzie cu trombolitic efectuată pacientului care ajunge în timp util la spital, în cel mult trei ore şi jumătate de la producerea accidentului vascular.
Ora exactă când au apărut primele simptome, esenţială pentru tratament
Practic, pacientului i se administrează intravenos substanţe care dizolvă cheagul de sânge care blochează circulaţia, iar ţesutul cerebral care parţial nu mai era hrănit nu se mai necrozează. Astfel, deficitul neurologic se remite complet şi pacientul este recuperat fără sechele.
Pregătirea secţiei de Neurologie pentru tratamentul AVC, cu aparatură performantă şi echipă medicală multidisciplinară foarte bine pregătită, face ca şi dacă nu este posibilă aplicarea trombolizei (pentru care trebuie respectate criterii clinice şi paraclinice foarte stricte), şansele de supravieţuire şi de recuperare a pacienţilor să crească.
Atât managerul Rîmbu, cât şi dr. Neagu atrag atenţia populaţiei asupra faptului că este esenţial ca, la apariţia primelor simptome neurologice, să solicite imediat o ambulanţă şi să se prezinte la Spitalul de Urgenţă. De asemenea, este foarte important ca pacienţii să-şi noteze cu foarte mare precizie ora la care au apărut primele simptome neurologice: paralizie a unei jumătăţi a corpului, tulburări de vorbire - de exprimare sau de înţelegere a vorbirii, tulburări de înghiţire, schimbarea bruscă a vocii, tulburări de echilibru sau în coordonarea mişcărilor, vedere dublă instalată brusc, pierderea bruscă a vederii la un ochi, asimetria bruscă a feţei.
Cei mai mulţi pacienţi cu AVC supravieţuiesc, dar acesta este prima cauză medicală de handicap motor sau demenţă.