Majoritatea condimentelor au efecte benefice asupra sănătății noastre, fiind pline de antioxidanți, având efecte antibacteriene puternice și proprietăți anticancerigene, dar câteva merită titlul de cele mai sănătose condimente astfel că merită incluse în alimentația zilnică.
1. Chimionul (chimenul) - poate trata o serie largă de afecțiuni, dacă este folosit sub formă de ceai. Chimenul ameliorează stările alergice, gripa și răceala. Conține liminen, un element nutritiv ale cărui proprietăți anti-cancer au fost demonstrate.
2. Scortișoara - reglează nivelul zahărului în sânge la persoanele care suferă de diabet zaharat de tip 2. Reduce colesterolul rău şi te ajută să rezişti mai uşor în faţa tentaţiilor dulci, atenuând poftele culinare. O lingură cu scorţişoară are un conţinut de 4 grame de fibre care ajută la digestie şi arderea grăsimilor. Este un adjuvant de nădejde in lupta împotriva pierderii memoriei şi a capacitaţii cognitive.
3. Paprika - este cea mai bogată sursă de betacaroten dintre toate condimentele. Conține favonoide și vitamina C în cantități impresionante, are puternice proprietăți antibacteriene și este eficientă în tratarea tensiunii arteriale. Ȋn plus are capacitatea de a tonifia pereții venelor, astfel că este un tratament mai mult decât util pentru ameliorarea simptomatologiei varicelor.
4. Turmericul ( curry ) - este recunoscut din vremuri străvechi pentru efectele lui vindecătoare, el tratând de la depresie la boli de ficat sau afecţiuni ale pielii. Deşi nu există documente clare care să ateste beneficiile acestui remediu străvechi, se pare că unele cercetări au arătat că turmericul a dat rezultate bune în cazul pacienţilor cu artrită şi arsuri la stomac. De asemenea, unele studii susţin că turmericul ar avea efecte anticancerigene.
5. Cuișoarele - sunt calmante naturale pentru durerile de dinți. Conțin eugenol, subsatnță folosită și de medicii stomatologi. Cuișoarele sunt o bună și plăcută soluțtie pentru tratarea și combaterea respirației urât mirositoare, sunt eficiente pentru a trata indigestia, paraziții intestinali, greața și vărsăturile. Uleiul de cuișoare are efect anticancerigen.
6. Ghimbirul - ajută femeile însărcinate să scape de greţurile matinale, dar dă roade şi cazul stărilor de rău generate de chimioterapie. De asemenea, ajută la digestie şi are un efect calmant în cazurile de artrită.
7. Oregano - are proprietăţi antibacteriene şi ajută organismul să se recupereze după o infecţie rezistentă la antibiotice.
Sursa: antenasatelor.ro