Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 iul 2015 - Anul XX, nr. 149 (5961)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Radiologie intervențională

Servicii medicale de înaltă performanță, la Centrul de Cardiologie și Radiologie Intervențională ARES Suceava

Datorită cardiologiei intervenționale, mortalitatea din cauza infarctului miocardic acut a scăzut de la 25% in perioada in care acesta se trata prin tromboliza, la 4,6%, media europeană fiind de de 5-7%.

Sucevenii și locuitorii din județele vecine- Botoșani și Neamț pot beneficia astăzi la Suceava de servicii medicale de înaltă performanță, care până nu demult erau disponibile doar în clinicile universitare. In  centrul, care funcționează în incinta  Spitalului Județean de Urgență "Sfântul Ioan cel Nou", component al Centrelor de Excelență în Cardiologie și Radiologie Intervențională ARES, pot fi preluate și tratate eficient, prin proceduri minim invazive,  nu doar patologii cardiovasculare, ci și afecțiuni ginecologice,neurologice sau vasculare in cadrul diabetului.

Centrul ARES de la Suceava

”Tot ceea ce se făcea în centrele universitare se face și în Suceava, cu succes maxim. Avem o echipă de medici tineri, cu foarte multă experiență și studii temeinice și aparatură de înaltă performanță, astfel încât oferim pacienților cele mai noi metode de diagnostic și tratament”, ne-a declarat directorul pentru relații publice al Centrului ARES Suceava, Petronela Gălățeanu.

Potrivit Petronelei Gălățeanu, de la deschiderea Centrului ARES de la Suceava, din octombrie 2012 și până în luna mai a acestui an au fost tratați 1.122 de pacienți cu afecțiuni cardiovasculare. Dintre aceștia, 575 au fost pacienți cronici, iar 547 au ajuns la ARES cu diagnostic de  infarct miocardic acut. Media de vârstă a pacienților cu infarct este de 60 de ani, cu extremele 24 de ani și 97 de ani. Directorul Gălățeanu spune că inclusiv pacientul de 97 de ani trăiește și astăzi, grație faptului că a ajuns la timp să fie tratat intervențional.

Medicul cardiolog intervenționist din cadrul centrului, dr. Roberto Haret, a precizat, la rândul său, că  mortalitatea din cauza infarctului miocardic acut s-a redus la 4,6%, procent încadrabil în media europeană, care este între 5 și 7%.Acest fapt se datoareaza posibilitatii de a oferi tratament interventional in cel mai scurt timp,de la debutul infarctului,nemaifiind necesar transportul bolnavilor la Institutul de Boli Cardiovasculare Iasi.

Operaţie de embolizare - Centrul ARES Suceava

Însă, în ciuda faptului că în incinta Spitalului de Urgență funcționează un laborator de medicină intervenţională,  mortalitatea de cauză cardiovasculară se menţine pe primul loc. O statistică oficială a DSP Suceava arată că numai în luna aprilie 2015 au murit din cauza afecțiunilor aparatului circulator 485 de oameni. Majoritatea, 376 de bolnavi, nici nu au mai ajuns la spital, ci au murit acasă. Tot statisticile arată că, anul trecut, în județ erau înregistrate 80.893 de persoane cu hipertensiune arterială, iar 3.739 de persoane au murit din cauza hipertensiunii arteriale și a complicațiilor asociate.

”Este nefiresc ca într-un județ în care există posibilitatea de diagnostic și de prevenție a infarctului miocardic acut să moară un număr atât de mare de oameni din această cauză! Primul lucru pe care dorim să-l facem este să chemăm pacientul la doctor, să-și investigheze starea de sănătate”, a declarat Petronela Gălățeanu.

Un prim pas ar fi efectuarea unei coronarografii, la indicația medicului cardiolog clinician. Prin coronarografie arterele coronare sunt radiografiate pentru a se depista eventuale anomalii de circulație a sângelui. Medicul cardiolog stabilește astfel precis care sunt obstacolele în calea curgerii normale a sângelui la nivelul arterelor coronare- îngustări sau cheaguri de sânge, precum și numărul, localizarea și severitate leziunilor. 

Amplasarea Centrului ARES  Spitalul de Urgență Suceava permite medicilor interventionisti  să intervină rapid în cazul pacienților cu infarct miocardic acut, cu ajutorul medicilor din UPU și din secția Cardiologie a spitalului.

Precizăm că pacienții cu afecțiuni ce necesită tratament în regim de urgență beneficiază de gratuitate, costurile intervențiilor fiind decontate de Spitalul Județean de Urgență "Sf. Ioan cel Nou" Suceava, iar pacienții ce suferă de boli cronice pot beneficia de servicii medicale contra cost. ”Îi mulțumim managerului Spitalului Județean, domnului Vasile Rîmbu, pentru tot sprijinul și implicarea în acest proiect”, a afirmat Petronela Gălățeanu.

În ceea ce privește afecțiunile tratate prin neuroradiologie intervențională, de către medicul Mihai Crețeanu Jr., amintim:  fibromul uterin, anevrismele cerebrale, arteriopatia obliterantă.

Laborator de medicină intervenţională - Centrul ARES Suceava

Potrivit Petronelei Gălățeanu, embolizarea este prima alegere terapeutică în tratarea fibromului uterin, datorită avantajelor pe care le prezintă această metodă: nu necesită anestezie generală, nu necesită operația clasică și riscurile aferente, perioada de recuperare este considerabil scăzută.

Directorul Gălățeanu a precizat că această metodă de tratament este recomandată in special  femeilor tinere care vor să devină mame pentru că, , tratamentul clasic al fibromului uterin constă în îndepărtarea uterului. Conform studiilor clinice efectuate,după 6 luni de la embolizare, femeile care vor să mențină o sarcină o pot face. În cadrul centrului nostru, reusita acestui tip de interventie este de 100%.

Necesitatea prevenției a fost evidențiată de Petronela Gălățeanu și în cazul pacienților cu diabet, care au drept complicații ale  bolii, polineuroparii , si care risca  amputarea membrelor. ”Este de dorit ca un pacient cu această boală (diabet) ,să ajungă la noi pentru a efectua o angiografie periferică, la indicația medicului diabetolog sau a medicului ecografist cu competențe pe ecografia Doppler”, a afirmat reprezentanta ARES.

De asemenea, și accidentul vascular cerebral poate fi prevenit sau tratat prin neuroradiologie intervențională. La indicația medicului neurolog sau a ecografistului Doppler, pacientul poate face la ARES o evaluare a arterelor carotide , care permite medicului să aprecieze si sa previna  riscul aparitiei  accidentului  vascular cerebral sau să-l trateze.

Mai multe informatii  despre Centrul ARES Suceava și serviciile medicale de înaltă performanță oferite se pot obține la tel. 0725 794794 - Petronela Gălățeanu, email petronela.galateanu@medicina-interventionala.ro , tel. 0729 633 424 - Marta Croitor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Servicii medicale de înaltă performanță, la Centrul de Cardiologie și Radiologie Intervențională ARES Suceava.
 Vizualizări articol: 20188 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Servicii medicale de înaltă performanță, la Centrul de Cardiologie și Radiologie Intervențională ARES Suceava5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sturion cu spumă de unt (rețetă regală) Cineva numea sturionii "liniștite ierbivore marine". Era un vers, ori poate nu-mi aduc eu bine aminte și era doar vorbă cuminte, de om înțelepțit de soarta, de pescar ce-și duce viața în perimetrul acela care nu apațtine nici... Citeşte