Un bătrân de 80 de ani care trebuia să se interneze, ieri, în secţia Pneumologie a Spitalului de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava (la Spitalul Vechi), a fost nevoit să stea pe o bordură în faţa instituţiei spitaliceşti aproape o oră, la o temperatură de 27 de grade Celsius. Motivul a fost că paznicii de la poartă nu au permis accesul în curtea spitalului al autovehiculului cu care familia bătrânului l-a adus la spital. Titus Apetrei a venit la spital ieri dimineaţă, împreună cu soţia sa, Elena. Potrivit acesteia, în cursul dimineţii Titus Apetrei a fost investigat în Unitatea de Primire Urgenţe, a stat câtva timp în camera de resuscitare, iar în jurul amiezii medicii din UPU au decis internarea la secţia Pneumologie.
Conform regulamentului, pacienţii netransportabili sunt transferaţi de la spitalul nou peste drum, la Spitalul Vechi, cu ambulanţa. ”Doamna asistentă ne-a întrebat dacă avem maşină sau mergem cu ambulanţa. Eram cu maşina, cu un Transporter, aşa că am spus că mergem cu maşina noastră, dar la poartă nu ni s-a dat voie să intrăm sub nici o formă. Agentul de pază a spus că nu au voie decât maşinile personalului. L-am lăsat pe el (n.r. - pe Titus Apetrei) aşezat pe o bordură şi m-am dus să caut loc de parcare pentru maşină. Abia am găsit, în parcarea de la spitalul nou”, a spus femeia.
Supărată, femeia a sunat la redacţia ziarului Monitorul de Suceava pentru a sesiza problema.
În curtea Spitalului Vechi au acces doar ambulanţele şi maşinile angajaţilor
Întrebat despre această situaţie, şeful pazei de la spital, Gheorghe Dascălu, ne-a declarat că în privinţa accesului auto în curtea Spitalului Vechi regulamentul este foarte clar: pacienţii sunt transferaţi doar cu ambulanţa. ”De asta este maşină la spital, pentru astfel de situaţii. Ei au refuzat. Erau cu o maşină mare, cu o dubă, care ar fi încurcat şi în curte, şi în faţa spitalului. Curtea este mică, sunt puţine locuri de parcare, doar pentru personal, iar ordinele sunt stricte. Dacă agentul de pază încalcă regulamentul, îşi pierde slujba, iar cei de la Urgenţă ar trebui să ştie asta”, a spus Gheorghe Dascălu în apărarea oamenilor săi.
Managerul Spitalului, Vasile Rîmbu, a precizat, de asemenea, că tocmai pentru a evita astfel de situaţii spitalul pune la dispoziţie ambulanţă. Cu toate acestea, Rîmbu a transmis şefului pazei că ”în situaţii deosebite” paznicul poate permite accesul maşinilor private, dar cu permisiune de staţionare pe timp foarte scurt. În cazul de faţă, biletul de internare ar fi putut fi ”bilet de voie”, dar paznicul a fost inflexibil.
Asistenta medicală care a acceptat ca pacientul să meargă pentru internare cu maşina personală, Gabriela Grosu, de la camera de resuscitare, ne-a declarat, la rândul său, că soţia lui Titus Apetrei a fost cea care a refuzat ambulanţa, iar ea nu a ştiut că un pacient care are bilet de internare nu poate trece cu maşina de portar. ”Mi-au spus că nu mai au răbdare să vină ambulanţa şi că merg cu maşina lor. Nu am ştiut că nu au acces cu maşina personală. După ce portarul le-a spus că nu le dă voie, doamna a venit înapoi, cu foaia de internare în mână, şi s-a plâns. I-am spus să meargă înapoi cu ambulanţa, că era pe rampă, am trimis o pacientă la infecţioase, dar a refuzat. Înaintea de a pleca ei, a mai fost încă un pacient transferat cu ambulanţa la Spitalul Vechi, nu era nici o problemă să le chem maşina”, a spus asistenta Grosu.
Fiecare are partea lui de dreptate, dar din cauza lipsei de flexibilitate un octogenar care se poate deplasa doar sprijinit a stat aproape o oră, sub un soare arzător, pe o bordură, în faţa spitalului.
( 3 iun 2015, 13:07:41