Numărul sucevenilor care suferă de hipertensiune arterială (HTA) este în continuă creştere şi populaţia nu conştientizează riscul la care se expune ignorând această boală care nu doare. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Adrian Popescu, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că anul trecut, în judeţul Suceava erau înregistrate 80.893 de persoane cu hipertensiune arterială, dintre care 6.861 au fost cazuri nou depistate. Tot anul trecut, în judeţ au murit 3.739 de oameni din cauza hipertensiunii arteriale şi a complicaţiilor asociate, potrivit aceleiaşi surse. Drept complicaţii grave, Adrian Popescu a amintit accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic, diabetul, insuficienţa cardiacă şi renală.
Statisticile arată că 40% din populaţia adultă a României suferă de hipertensiune arterială, iar la nivel mondial sunt înregistrate 1,5 miliarde de hipertensivi.
Simptomele şi cauzele hipertensiunii arteriale
Dacă aveţi unul dintre următoarele simptome trebuie să mergeţi de urgenţă să vă consulte un medic: modificarea sau pierderea stării de conştienţă, modificări ale stării mentale sau schimbări bruşte de comportament, cum ar fi confuzie, delir, letargie, halucinaţii, dureri în piept, senzaţie de constricţie sau presiune toracică, palpitaţii, ameţeală, vorbire neclară, deformată sau incapacitatea de a vorbi, sângerare nazală care nu se opreşte în 5 minute, amorţeală, paralizie sau incapacitatea de a mişca o parte a corpului, accelerarea ritmului cardiac, durere de cap severă sau neobişnuită, modificări ale vederii, slăbiciune.
Printre cauzele HTA se numără alcoolismul, stresul, boala valvulară aortică, ateroscleroza, îngustarea aortei, leziunile cerebrale care cresc presiunea intracraniană ceea ce poate afecta capacitatea de reglare a tensiunii arteriale, tulburări endocrine, febră, unele afecţiuni renale precum cancerul renal şi insuficienţa renală, durerile severe, ca cele apărute în cancer sau arsuri, nivelul crescut al colesterolului în sânge sau sarcina. La acestea se mai adaugă şi factorii de risc, cum ar fi vârsta, stresul, diabetul, alimentaţia bogată în sare, consumul excesiv de alcool, istoricul familial de hipertensiune arterială, sexul masculin, obezitatea, stilul de viaţă sedentar şi fumatul.
În data de 17 mai este celebrată, în fiecare an, Ziua Mondială a HTA, cu scopul de a sensibiliza populaţia despre riscurile hipertensiunii arteriale şi de a încuraja metodele de diagnosticare precoce şi prevenire a acestei maladii şi a complicaţiilor acesteia.