Toxiinfecţiile alimentare sunt afecţiuni determinate de alimente contaminate de o bacterie, virus sau parazit. Majoritatea persoanelor se îmbolnăvesc consumând alimente contaminate care nu au fost suficient preparate termic (carne, peşte, fructe de mare, ouă, lactate) sau nu au fost refrigerate la temperatura potrivită ori nu au fost spălate bine.
Prevenţie şi tratament
Prin simpla respectare a unor măsuri de igienă şi a unor recomandări în privinţa preparării alimentelor de origine animală care au un risc mai mare de a fi contaminate, boala poate fi prevenită.
Spală-te pe mâini înainte de a mânca/prepara ceva de mâncare.
Spală bine fructele şi legumele înainte de a le consuma.
Păstrează carnea crudă/peştele crud separat de alte alimente deoarece carnea/peştele pot fi infectate uşor cu diverşi germeni şi pot contamina celelalte alimente.
Nu consuma lapte crud nepasteurizat.
Prepară termic fructele de mare, precum şi alimentele de origine animală până la o temperatură sigură - carnea de vită şi porc minim 710C, carnea de pui minim 770C, ouăle până când gălbenuşul este tare.
Nu lăsa mâncare gătită la temperatura camerei mai mult de două ore.
În cazul în care ai făcut o toxiinfecţie alimentară, evită contactul cu membrii familiei sau cu alte persoane pe perioada bolii.
Alimentele care pot duce la toxiinfecţie sunt cele care se alterează repede: laptele şi derivatele lui (brânză, smântână, iaurt, frişcă, creme şi îngheţată), preparatele din carne, ouăle (consumate ca atare ori sub formă de maioneză).
Sursa: antenasatelor.ro