Pacientul din Mălini care de o săptămână se află internat în Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a putut fi salvat. Serul antibotulinic de care avea nevoie a fost achiziţionat de pe piaţa externă în procedură de urgenţă şi în seara zilei de 30 aprilie a ajuns la Suceava, unde a fost administrat bolnavului. Medicul infecţionist care se ocupă de caz, dr. Corina Stănescu, ne-a declarat ieri că ”pacientul este bine, deschide ochii, suntem încrezători”. Medicul a precizat că bolnavului i-au fost administrate două doze, iar în cursul zilei de astăzi o comisie medicală va stabili dacă este necesară şi a treia. ”Dacă nu, o ţinem de rezervă, în eventualitatea că mai avem nevoie noi sau un alt spital din ţară”, a afirmat dr. Stănescu.
Serul antibotulinic a costat 10.850 de euro şi a fost achitat integral de Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, din fonduri proprii.
Reamintim că Ministerul Sănătăţii şi oficialii de la Bucureşti s-au mişcat pentru a ajuta spitalul din Suceava să achiziţioneze serul abia după ce cazul a ajuns prin presă în atenţia opiniei publice. Asta deşi autorităţile sanitare de la Suceava au solicitat ajutor încă din data de 28 aprilie a.c, a doua zi după ce bolnavul a ajuns la spital, după ce au căutat ser la toate spitalele şi clinicile din ţară. Singura companie care are dreptul de a importa ser antibotulinic este farmacia statului, Unifarm SA, care de asemenea a fost informată că la Suceava trebuie acest produs biologic pentru a fi salvată viaţa unui om.
Conservele preparate în gospodărie, principala cauză de botulism
A fost nevoie de intervenţia ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, şi a secretarului de stat Raed Arafat pentru ca serul antibotulinic să ajungă în timp util la bolnavul de 71 de ani internat la Suceava.
În România, Ministerul Sănătăţii nu achiziţionează serul antibotulinic centralizat, ci lasă acest lucru la latitudinea spitalelor. În condiţiile în care în ţară apar 20-30 de cazuri pe an, unităţile spitaliceşti nu investesc câteva zeci de mii de euro pentru a achiziţiona un ser care are valabilitate maximă 12 luni. Până acum câţiva ani, serul se producea la Institutul Cantacuzino din Bucureşti, dar după ce activitatea institutului a fost oprită, unica posibilitate este importul, prin SC Unifarm SA.
În botulism, terapia antitoxică cu ser specific, preferabil polivalent, este obligatorie şi este recomandată în primele 24 ore după apariţia primelor semne, evitându-se astfel evoluţia intoxicaţiei către forme grave ce necesită tratament specializat în unităţi de terapie intensivă (respiraţie asistată). Boala este provocată de o toxină produsă de Clostridium botulinum, de cele mai multe ori în urma consumului de conserve preparate în gospodărie. Aşa s-a întâmplat şi cu pacientul din Mălini.