Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 apr 2015 - Anul XX, nr. 98 (5910)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sănătate publică

Focar de oreion şi meningită la Mironu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mai mulţi copii din două şcoli din comuna Valea Moldovei au ajuns la spital bolnavi de oreion, iar o parte dintre ei au dezvoltat şi complicaţii ale bolii, printre care meningita. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Adrian Popescu, ne-a declarat că este vorba despre 12 cazuri înregistrate la Valea Moldovei şi Mironu, numai de la începutul lunii aprilie, toate complicate cu meningită urliană. Șapte dintre copii se află încă în spital. De la începutul acestui an, la Valea Moldovei au fost 60 de cazuri, dintre care 47 numai la Mironu. Asta în condiţiile în care nici una dintre cele două şcoli din comună nu are autorizaţie sanitară, iar medicul de familie nu a raportat Direcţiei de Sănătate Publică numărul mare de cazuri.

Directorul DSP Suceava, dr. Ludovic Abiţei, a făcut o serie de precizări referitoare la focarul de oreion şi cazurile de meningită înregistrate în satul Mironu, comuna Valea Moldovei. Șeful DSP a arătat că deocamdată nu se impune suspendarea cursurilor la şcolile din comună, în care învaţă 308 elevi, în trei schimburi şi că focarul se află sub supravegherea instituţiei.

 

Oreionul lasă imunitate solidă

Oreionul este o boală cauzată de un virus şi se manifestă prin inflamarea glandelor salivare parotide. Se transmite prin saliva infectată, dar şi prin folosirea în comun a tacâmurilor şi veselei cu o persoană bolnavă sau comunicarea de la o distanţă mică între persoana bolnavă şi cele sănătoase. 

Simptomele infecţiei apar după aproximativ două, trei săptămâni de la expunerea copilului la virus. Boala debutează adesea cu febră şi se constată o uşoară umflare a obrajilor. Glandele salivare sunt inflamate şi dureroase, de-o parte sau de ambele părţi ale feţei, bolnavul are dureri de cap, stare de slăbiciune şi oboseală, însoţită de dureri musculare şi articulare, durere şi disconfort la mestecarea sau înghiţirea alimentelor, scăderea apetitului alimentar. Uneori copilul se plânge de dureri de cap şi vomită, dovezi ale unei iritaţii meningiene. Din fericire, meningita urliană de obicei nu lasă urme. După oreion pacientul rămâne cu o imunitate solidă şi durabilă, reîmbolnăvirile fiind excepţionale. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Focar de oreion şi meningită la Mironu.
 Vizualizări articol: 1485 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Focar de oreion şi meningită la Mironu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei