Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava a primit primele fonduri din bugetul pe acest an. După intrarea în vigoare a noilor norme tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate publică pentru anii 2015-2016, din data de 1 aprilie a.c., DSP Suceava a primit pentru programul național de imunizări suma de 303.000 lei, destinată plății medicilor de familie care se vor ocupa de vaccinarea copiilor. Medicii de familie preiau această activitate de la medicii școlari, ceea ce teoretic ar trebui să fie în favoarea pacientului. ”În școli a scăzut foarte mult rata vaccinării, mai ales în mediul urban. Mă bucur că vaccinarea este trecută la medicii de familie, care cunosc cel mai bine antecedentele medicale ale copilului”, ne-a declarat directorul adjunct al DSP Suceava, Cătălina Zorescu. Vaccinurile vor fi achiziționate în continuare de Ministerul Sănătății, prin licitație națională.
Laptele praf pentru copii ajunge până în trimestrul 3
DSP mai are la dispoziție suma de 27.000 lei pentru reactivi, dezinfectanți și materiale sanitare, pentru derularea programului de supraveghere și control al bolilor transmisibile prioritare. Pentru finanțarea Programului național de prevenire, supraveghere și control al infecției HIV, pentru tratamentul pacienților seropozitivi sunt alocați până la sfârșitul anului 2.087.000 de lei, la care se adaugă finanțarea pe trimestrul 1, de 1.493.000 lei, suma totală pentru 2015 fiind 3.580.000 de lei. Potrivit purtătorului de cuvânt al DSP Suceava, Adrian Popescu, banii sunt suficienți pentru 6 luni, după care sumele vor fi completate la rectificarea bugetară. DSP asigură testarea gratuită a gravidelor și a grupelor de risc din populația generală cu teste achiziționate prin program – licitație națională.
Pentru Programul național de prevenire, supraveghere și control al tuberculozei, DSP nu a primit nici un ban și asta pentru că tratamentul bolnavilor cu TBC este asigurat, până la sfârșitul anului, cu medicamentele existente în stocuri. Programul național de monitorizare a factorilor de risc din mediul de viață și muncă are alocată pentru Suceava suma de 20.000 de lei, iar programul de profilaxie a distrofiei la copii 0-1 an care nu beneficiază de lapte matern, prin administrare de lapte praf, are o finanțare de 188.000 de lei, din care se vor achiziționa aproximativ 5.000 kg de lapte praf. Laptele ar fi suficient până în trimestrul 3 inclusiv.