Cardul de sănătate, prin care asiguratul medical își certifică prezența în cabinetul medicului și are acces la serviciile medicale care derivă din calitatea de asigurat, a fost refuzat până acum de 37 de suceveni. Motivele refuzului sunt de ordin religios. Purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, Anda Sălăgean, ne-a declarat că, în aceste cazuri, persoanele respective au dat o declaraţie pe proprie răspundere în acest sens la CAS Suceava și au returnat cardul. ”Aceste persoane vor face dovada calităţii de asigurat pe baza adeverinţei de asigurat, care are o valabilitate de trei luni, eliberată la solicitarea asiguratului de către instituția noastră. Această alternativă presupune deplasarea periodică a asiguratului la Casa de Asigurări pentru a solicita adeverinţă”, a afirmat Sălăgean.
Cardurile returnate de asiguraţii care le refuză rămân la CAS, de unde ei le pot ridica oricând, în cazul în care revin asupra deciziei de a nu deţine acest card.
Procesul de tipărire şi de distribuire a cardului de sănătate continuă pentru asigurații care vor împlini vârsta de 18 ani și/sau dobândesc calitatea de asigurat. Până la primirea cardului, aceste persoane vor beneficia de servicii medicale în baza unei adeverinţe care înlocuieşte cardul, valabilă nu mai mult de 30 de zile de la emiterea acesteia.
Persoanele care au pierdut/distrus cardul sau și-au schimbat datele de identificare pot beneficia de un alt card, pe baza unei cereri făcute la CAS. Cheltuielile de producție și distribuire prin poștă sunt suportate de asigurat. Deja șase suceveni au anunțat CAS Suceava că se află în această situație. În cazul în care cardurile sunt nefuncționale sau au fost inscripționate cu date greșite, posesorii lor trebuie să facă cerere la CAS, de unde vor obține un alt card, fără costuri.
Media de activare a cardurilor este de 2.000 la două zile
Reamintim că pe card sunt doar date de identificare ale asiguratului și nu date medicale. La solicitarea asiguratului, medicul de familie poate înscrie un minimum de date. ”Facem un apel către asigurații care au primit cardul să îl activeze și să îl utilizeze atunci când beneficiază de un serviciu medical, chiar dacă până la 1 mai 2015 nu este obligatoriu. Cardul nu trebuie să rămână niciodată la furnizor. De fiecare dată, asiguratul va valida serviciul și își va lua cardul înapoi”, a mai spus Anda Sălăgean. Până la sfârșitul săptămânii trecute, la nivelul județului Suceava au fost activate 57.562 de carduri, cu o medie de 2.000 de carduri la două zile.
Marea majoritate a cardurilor de sănătate au ajuns la titulari. Pe lângă cele 387.200 carduri distribuite anul trecut prin poștă, din care 19.990 au fost returnate la CAS, neputând fi înmânate beneficiarilor, în primele luni ale anului curent au mai fost distribuite 19.387 carduri prin poștă, din acest lot fiind returnate la CAS încă 1.043 carduri. Cardurile naţionale de sănătate returnate de operatorul de servicii poştale sunt distribuite asiguraţilor la sediul CAS Suceava, de luni până joi, între orele 09.00-15.00, și vineri, orele 09.00-13.00.