Sub genericul „Îndrăzneşte să fii sănătos”, la Spitalul Judeţean Suceava a avut loc ieri lansarea „Programului de cooperare internaţională pentru bune practici medicale”, proiect în care sunt angrenaţi patru parteneri – Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, Acibadem Hospitals Group Turcia, Acibadem University Turcia şi WorldMed International Services România.
Parteneriatul propus de WorldMed, dintre spitalul sucevean şi Acibadem, instituţie de asistenţă medicală de top din Turcia, va contribui la formarea şi perfecţionarea corpului medical de la spitalul din Suceava, la diagnosticarea şi tratamentul chirurgical al patologiilor cu grad sever de dificultate şi la realizarea de tratamente chirurgicale inovative în echipe mixte româno-turce.
Colaborarea mai vizează consolidarea standardului de calitate al serviciilor medicale româneşti, creşterea performanţei şi satisfacerea aşteptărilor pacienţilor.
Evenimentul de lansare a proiectului
Lansarea proiectului a avut loc în prezenţa medicilor spitalului sucevean, a şefilor celor 23 de secţii ale instituţiei şi a prezidiului format din directorului spitalului – ec. Vasile Rîmbu, Tiberius Brădăţan – directorul medical, Cătălin Nechifor - preşedintele Consiliului Judeţean, Valentin Popa - rectorul Universităţii din Suceava, Daniela Macovei – reprezentant WorldMed International Services, Tatiana Bulubică – director general Acibadem Hospital Group România, Aydin Yuceturk – ortoped şi traumatolog, medic specialist în chirurgia mâinii, Ana Herkmen – departamentul de relaţii internaţionale Europa de Sud - Est, Acibadem, şi Melis Zorluoglu – Universitatea Acibadem Turcia.
Moderator al manifestării, managerul Vasile Rîmbu a apreciat Acibadem ca fiind un grup ce oferă servicii medicale de calitate prin tehnologie de ultimă generaţie, susţinută de specialişti pe măsură.
„Ceea ce ne recomandă pentru a fi parteneri în acest proiect este faptul că am încercat şi probabil că am reuşit într-o oarecare măsură să ne aliniem standardelor de calitate ale serviciilor medicale româneşti. În acelaşi timp, statutul de partener ne va ajuta să ne creştem prestigiul şi să oferim pacienţilor un act medical care să se ridice la cele mai înalte standarde”, a mai menţionat Vasile Rîmbu.
La rândul său, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a salutat parteneriatul cu Turcia, menţinând că a aflat date impresionante din domeniul medical din această ţară, sistemul de sănătate reprezentând parte a strategiei naţionale de dezvoltare a Turciei.
„Asocierea Spitalului Judeţean Suceava cu echipa de la Acibadem nu poate să aducă decât plus valoare pentru ambele părţi. E important să avem o infrastructură dezvoltată, secţii modernizate, aparatură de top, dar trebuie să încercăm să facem un pas important şi în zona de resurse umane. Această provocare, pe de-o parte lingvistică, pe de-o parte culturală, va putea să ne pună în situaţia ca Suceava să devină ceea ce cu toţii ne dorim”, a transmis şeful Consiliului Judeţean.
Universitatea din Suceava, invitată în proiect
În proiectul lansat ieri este implicată şi Universitatea Acibadem Turcia, instituţie privată, nonprofit, înfiinţată în 2007. Acibadem a obţinut aprobarea Ministerului Educaţiei pentru a-şi deschide propria Universitate de medicină în care îşi formează personalul medical.
Datorită funcţionării, la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, a Departamentului de Sănătate şi Dezvoltare Umană, instituţia suceveană a fost invitată în proiect.
Rectorul Valentin Popa a menţionat că modelul din Turcia este unul demn de urmat şi pentru Suceava, dat fiind faptul că instituţia pe care o reprezintă are în vedere, pe termen lung, înfiinţarea unei Facultăţi de Medicină.
„Acest lucru nu se poate face peste noapte, dat fiind faptul că investiţia în infrastructura unei universităţi pentru a dezvolta o secţie de medicină este impresionantă. În primă instanţă, dorim să formăm resursa umană, este cel mai important lucru. Odată cu formarea resursei umane, va veni şi infrastructura, prin proiecte, prin investiţii private sau de la stat. Această colaborare asigură suport pentru o specializare mai bună a cadrelor medicale şi didactice în domeniul fiziokinetoterapiei”, a opinat Valentin Popa, rectorul Universităţii din Suceava.
La rândul lor, reprezentanţii grupului Acibadem au prezentat serviciile medicale pe care aceştia le oferă, infrastructura, la amiază fiind programată o vizită a acestora în secţiile spitalului sucevean.
Semnarea parteneriatului dintre spitalul sucevean şi Acibadem Hospitals Group va avea loc astăzi, la ora 10.00.
(27 mar 2015, 17:02:01