74 de suceveni au fost luaţi de la începutul anului în evidenţă cu tuberculoză, o boală infecţioasă gravă, cauzată de bacilul Koch, care se poate localiza în mai multe părţi ale corpului (sistem osos, ganglioni limfatici, rinichi), dar cel mai frecvent la nivelul plămânilor.
Aşa arată ultima statistică întocmită de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava, în care se precizează că majoritatea bolnavilor care reprezintă cazuri noi provin din mediul rural. Printre pacienţii diagnosticaţi cu tuberculoză în acest an se numără şi mulţi copii, inclusiv de 2 şi 3 ani. Anul trecut, evidenţele DSP Suceava arătau la capitolul „cazuri noi” 370 de adulţi cu tuberculoză şi 24 de copii.
Potrivit medicilor, tuberculoza poate fi contractată la orice vârstă, boala transmiţându-se rapid, în special în rândul populaţiei defavorizate, cu accesibilitate redusă la medic şi prost hrănită. Boala este cauzată de alimentaţia precară, condiţii igienice deficitare, odihnă insuficientă, fumat, consum exagerat de alcool, stres, dar şi de existenţa unor boli cronice, cum ar fi diabetul zaharat, cancerul, leucemia.
211.000 de lei, alocaţi de stat pentru controlul tuberculozei, în primul trimestru din 2015
În 2015, în primul trimestru, pentru controlul acestei maladii statul a alocat judeţului Suceava suma de 211.000 de lei, fondurile incluzând şi medicamentele necesare bolnavilor. Anul trecut, suma alocată pentru supravegherea tuberculozei şi tratarea pacienţilor a fost de 665.000 de lei.
Conform celui mai recent raport comun al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), aproape o mie de europeni contractează în fiecare zi tuberculoza, în special în partea de est a continentului. Statisticile arată că doar 50% dintre bolnavi sunt diagnosticați și numai jumătate dintre aceștia se vindecă. În 2013, în Europa au fost raportate 360.000 de cazuri de tuberculoză (incluzând toate tulpinile), în scădere cu 5,6% pe an, însă 85% dintre acestea au fost depistate în 18 țări cu „prioritate ridicată” din Europa de Est. De asemenea, potrivit raportului, 38.000 de persoane au murit, în special în țările respective, care includ Rusia, statele baltice, dar și România și Turcia.
Tuberculoza rămâne a doua boală infecțioasă cu cea mai mare mortalitate la nivel mondial după SIDA. În 2013, au fost înregistrate 9 milioane de cazuri noi și 1,5 milioane de decese prin tuberculoză, față de 1,6 milioane de decese asociate cu SIDA în 2012, se mai arată în raport.
24 martie, Ziua mondială a luptei împotriva tuberculozei
Medicii mai spun că tuberculoza scade imunitatea organismului în general, sporind probabilitatea ca persoana afectată să contracteze alte boli sau ca afecţiunile pe care deja le are să se agraveze.
Tuberculoza este vindecabilă 100% dacă este descoperită la timp şi se urmează un tratament corect. Întreruperea terapiei favorizează răspândirea bolii la persoanele din jur, agravează boala, iar pacientul nu mai răspunde la tratament. Bolnavii cu tuberculoză trebuie să urmeze o terapie curativă, care de obicei include două sau mai multe tipuri de medicamente antituberculoase, timp de cel puţin şase luni. Din păcate, unii bolnavi nu respectă schema şi durata de tratament, ceea ce duce la apariţia tuberculozei multirezistente, care este transmisibilă şi altor persoane.
Ziua mondială a luptei împotriva tuberculozei este marcată în fiecare an pe data de 24 martie.