Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 17 mar 2015 - Anul XX, nr. 62 (5874)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

CAS

Doar unul din zece suceveni şi-a activat cardul de asigurări de sănătate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Doar unul din zece suceveni şi-a activat cardul de asigurări de sănătate. Aşa reiese dintr-o situaţie prezentată ieri de purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, Anda Sălăgean, în care se precizează că, la nivelul judeţului, 387.200 de carduri de asigurări de sănătate au fost tipărite şi urmau a fi distribuite titularilor prin poştă. Dintre acestea, 19.990 nu au ajuns la beneficiari şi au fost returnate Casei de Asigurări de Sănătate Suceava. În 2015, alte 19.387 carduri de asigurări de sănătate au fost împărţite populaţiei prin poştă, iar din acest lot au mai fost returnate la CAS Suceava încă 1.043 de carduri. Cardurile returnate de Poştă sunt distribuite asiguraţilor la sediul CAS Suceava, de luni până joi, între orele 09.00-15.00, şi vineri, între orele 09.00-13.00. În perioada 9 ianuarie - 13 martie 2015, CAS Suceava a distribuit la solicitarea asiguraţilor un număr de 2.582 de carduri, a adăugat Anda Sălăgean.

Responsabilul de relaţiile cu presa a precizat că cea mai mare parte a furnizorilor de servicii medicale aflaţi în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava şi-au achiziţionat cititoare de carduri, iar la nivelul judeţului au fost activate 36.991 de carduri naţionale de asigurări de sănătate. Pe de altă parte, a mai spus Anda Sălăgean, 37 de suceveni au refuzat din diverse motive să primească cardul de asigurări de sănătate, chiar dacă de la 1 mai acest document electronic va fi obligatoriu. Anda Sălăgean a precizat ieri că persoanele care nu doresc să intre în posesia cardului vor primi un alt document care să le ateste statutul de plătitori de contribuţii la Sănătate.

 

Adeverinţă de asigurat în locul cardului de sănătate pentru cei care resping cardul

Subiectul referitor la cardul de asigurări de sănătate a fost îndelung discutat. Mai multe organizații religioase au susținut că cip-ul acestor carduri conține un număr diabolic, 666, iar cuvântul „card”, citit invers, se transformă în „drac”.

Anda Sălăgean a anunţat ieri că persoanele care refuză în mod expres, din motive religioase sau de conştiinţă primirea cardului trebuie să se prezinte la sediul CAS Suceava pentru a depune o declaraţie pe proprie răspundere în acest sens. Aceste persoane vor preda cardul de asigurări de sănătate, în cazul în care au intrat deja în posesia lui, şi vor primi în schimb o adeverinţă de asigurat, care are o valabilitate de trei luni.

„Menţionăm că această alternativă presupune deplasarea periodică a asiguratului la casa de asigurări pentru a solicita adeverinţa de asigurat. Până la această dată, avem înregistrate un număr de 37 persoane care au refuzat şi au returnat instituţiei noastre cardul de asigurări de sănătate. Cardurile returnate de către asiguraţii care le refuză vor rămâne la casa de asigurări, de unde le pot ridica oricând, în cazul în care revin asupra deciziei de a nu deţine acest card”, a adăugat Anda Sălăgean.

 

Şase suceveni au anunţat la CAS că au pierdut deja cardul de sănătate

Anda Sălăgean a făcut şi o serie de precizări legate de acest document. Astfel, ea a explicat că persoanele care au pierdut sau au deteriorat cardul ori şi-au schimbat datele de identificare vor beneficia de un alt card pe baza unei cereri făcute la CAS, unde vor plăti şi cheltuielile de producţie şi distribuire prin poştă.

„Până la această dată, avem înregistrate şase persoane care ne-au informat că au pierdut cardul naţional de asigurări de sănătate. Persoanele ale căror carduri sunt nefuncţionale sau au fost inscripţionate cu date greşite vor obţine un alt card, fără costuri, în urma unei cereri depuse la CAS. Toate aceste prevederi vor fi reglementate legislativ până la sfârşitul lunii martie”, a spus responsabilul de relaţiile cu presa.

Potrivit purtătorului de cuvânt al CAS Suceava, cardul naţional de asigurări de sănătate conţine doar datele de identificare ale asiguratului, nu şi datele medicale. Un minim de date pot fi inscripţionate de medicul de familie doar la cererea asiguratului. Acordul privind donarea de organe se realizează în baza legislaţiei în vigoare care prevede declaraţia notarială şi înregistrarea ei în registrul donatorilor, a precizat Anda Sălăgean.

Ea a adăugat că, pe card, ca şi în memoria electronică a cardului, sunt imprimate următoarele informaţii: numele şi prenumele asiguratului, codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, numărul cardului, data naşterii asiguratului, termenul de valabilitate al cardului (cinci ani). Anda Sălăgean a făcut un apel către sucevenii care au primit cardul să îl activeze la prima vizită la medicul de familie şi să îl utilizeze atunci când solicită servicii medicale, chiar dacă până la 1 mai acest document nu este obligatoriu. Ea a atras atenţia asupra faptului că acest card nu trebuie să rămână niciodată la medic sau la alt furnizor de servicii medical. „De fiecare dată, asiguratul va valida serviciul şi îşi va lua cardul înapoi”, a avertizat Anda Sălăgean.

 

Medicii de familie nu sunt interesaţi să distribuie cardurile pacienţilor

Din datele transmise ieri de Anda Sălăgean mai reiese că nici un medic de familie nu a solicitat Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava să i se elibereze pentru unul sau mai mulţi pacienţi înscrişi pe listă cardul de asigurări de sănătate, deşi legea le permite doctorilor un astfel de demers. Iniţiativa ar fi fost bine-venită mai ales pentru bolnavii nedeplasabili sau din zone îndepărtate care din diverse motive nu şi-au primit cardul prin poştă, iar acum trebuie să facă un drum până la sediul CAS, pentru a ridica acest document în baza unei cereri.

„Medicii de familie ştiu că pot veni în sprijinul asiguraţilor de pe listele proprii, ridicând de la CAS şi apoi distribuind cardurile de sănătate pacienţilor, dar nici unul nu a solicitat instituţiei noastre acest lucru”, a informat ieri Anda Sălăgean, purtătorul de cuvânt al CAS Suceava.

Anda Sălăgean a arătat că, de la 1 mai, cardul de asigurări de sănătate va deveni unicul instrument de validare a serviciilor medicale decontate de stat. Prin intermediul acestui document electronic se va face dovada calităţii de asigurat, iar serviciile medicale şi farmaceutice vor fi validate şi decontate doar pe baza cardului. Excepţie fac serviciile medicale din pachetul minim, transportul sanitar, dispozitivele medicale distribuite prin servicii poştale şi unele investigaţii medicale paraclinice-anatomie patologică.

Cardul de asigurări de sănătate va fi codul de acces pentru toate sistemele informatice ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi una din cheile de acces la Dosarul Electronic de Sănătate, a mai spus Anda Sălăgean. Ea a explicat că utilizarea acestui document va permite transparentizarea şi eficientizarea modului în care sunt cheltuiţi banii în sistemul asigurărilor de sănătate şi un control foarte bun al utilizării fondurilor. „Cardul certifică prezenţa pacientului la furnizorul de servicii medicale sau farmaceutice şi vom deconta astfel doar servicii medicale reale, de care a beneficiat asiguratul”, a punctat responsabilul de relaţiile cu presa.

Ea a ţinut să precizeze că procesul de tipărire şi de distribuire a cardului de sănătate continuă pentru asiguraţii care vor împlini vârsta de 18 ani şi/sau dobândesc calitatea de asigurat. „Până la primirea cardului de sănătate, aceste persoane vor beneficia de servicii medicale în baza unei adeverinţe care înlocuieşte cardul, valabilă nu mai mult de 30 de zile de la emiterea acesteia”, a subliniat purtătorul de cuvânt al CAS Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doar unul din zece suceveni şi-a activat cardul de asigurări de sănătate.
 Vizualizări articol: 2655 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Doar unul din zece suceveni şi-a activat cardul de asigurări de sănătate5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Supă de nohot Ne-am obișnuit să asociem năutul cu gastronomiile Orientului. Era însă o vreme în care acesta - ca și alte leguminoase uiate ori alungate de prin bucătăriile noastre - se găseau în orice gospodărie de om bun, fie la sat, fie... Citeşte