Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
luni, 16 mar 2015 - Anul XX, nr. 61 (5873)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

DSP

Sute de mii de euro, plătiţi de stat pentru tratamentele în străinătate ale unor suceveni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Patru suceveni a căror singură şansă de vindecare este terapia în străinătate, prin intervenţii care nu se practică în România, au profitat în ultimul an de această oportunitate oferită de stat. Este vorba de pacienţi cu afecţiuni grave pentru care nu există posibilităţi terapeutice în ţară şi care s-au adresat Direcţiei de Sănătate Publică în vederea obţinerii unui tratament gratuit peste hotare. Bolnavii în cauză au primit ajutorul de care aveau nevoie în baza unui program derulat prin această instituţie de  ministerul de resort, iar sumele plătite de stat pentru vindecarea acestor pacienţi au fost imense şi imposibil de suportat de bolnavii de rând. În două cazuri însă, banii obţinuţi cu greu, după o perioadă lungă de aşteptare, s-au întors la Ministerul Sănătăţii deoarece, între timp, pacienţii fie au decedat, fie au ales să se trateze în România.

Unul dintre cei care au reuşit să convingă statul că sunt îndreptăţiţi să se trateze gratuit în străinătate, după ce au parcurs toate etapele care le-au fost impuse, este un bărbat de 46 ani, din Suceava, cu o  boală endocrină rară, care i-a invadat trupul de tumori canceroase. Maladia de care suferă suceveanul se numeşte sindrom Men 1, iar dosarul în vederea obţinerii de fonduri a fost înaintat la Direcţia de Sănătate Publică în ianuarie 2014. În martie, cererea bărbatului a fost acceptată, iar  pacientul urma să se trateze la o clinică din Germania. El ar fi trebuit să facă acolo radioterapie metabolică, un tratament modern, care constă în administrarea unui medicament ce conţine un element radioactiv destinat fixării lui într-un ţesut sau într-un organ care trebuie iradiat selectiv în scop terapeutic. În cele din urmă însă, suceveanul a renunţat să se mai trateze peste graniţă şi a optat pentru un tratament medicamentos de ultimă generaţie care este disponibil şi în ţară. Fondurile alocate pentru procedura din Germania, în sumă de 24.170 lei, au fost returnate Ministerului Sănătăţii.

 

120.000 de euro, plătiţi unei tinere de 26 de ani, pentru un transplant de plămâni

O situaţie similară, în sensul că banii pentru deconturi nu au mai fost utilizaţi şi s-au întors la MS, s-a înregistrat şi în cazul unei femei de 44 ani, din Siret. În această situaţie însă, beneficiara fondurilor a decedat, după un an în care a aşteptat ca Ministerul Sănătăţii (MS) să-i aprobe decontarea tratamentului. Pacienta suferea de o maladie gravă, sarcoză pulmonară, şi multiple afecţiuni asociate, iar singura ei salvare ar fi fost un transplant la ambii plămâni efectuat într-o clinică din Franţa. Pentru această intervenţie, suceveanca avea nevoie de 120.669 de euro, bani pe care i-a solicitat la începutul lui 2014 şi pe care i-a primit în 2015, când deja era mult prea târziu pentru ea. Femeia a murit chiar în această lună, la câteva zile după ce banii i-au intrat în cont.

În ultimul an, şi o tânără de 26 ani, din Rădăuţi, şi-a pus toate speranţele în programul derulat de DSP Suceava. În 2014, pacienta a făcut un transplant la ambii plămâni, în renumita clinică AKH din Viena - Austria, intervenţie care a costat statul 120.000 de euro. În acest an, tânăra de 26 ani a solicitat de la Ministerul Sănătăţii alte fonduri, în valoare de 1.200 de euro, pentru un control post transplant. Pacienta a primit şi această sumă, iar în curând urmează să-şi verifice starea de sănătate la acelaşi spital care a efectuat procedura.

 

Un student în vârstă de 24 ani a învins moartea tratându-se în Israel de limfom malign Hodgkin

În ultimul an, Direcţia de Sănătate Publică a mai obţinut fonduri de la minister pentru un tânăr de 24 ani, din municipiul Suceava, diagnosticat cu limfom malign Hodgkin, un tip de cancer limfatic, în care celulele afectate sunt celule aparţinând sistemului limfatic. Un astfel de cancer are debut insidios şi este foarte greu de stabilit, din cauza complexităţii sistemului imun, care este punctul de plecare al procesului, iar tratamentul recomandat de medici după diagnosticare a fost un transplant de celule stem. Transplantul a fost făcut în 2012, la o clinică din Israel, cu recomandarea ca procedura să fie urmată de o infuzie de limfocite. Această terapie a fost făcută de pacient anul trecut, însă costurile estimate iniţial, de 89.000 lei, s-au dovedit insuficiente. În aceste condiţii, Direcţia de Sănătate Publică a cerut o suplimentare de buget, de 7.000 lei, care a venit tot în 2014. Acum, pacientul se simte bine şi îşi continuă viaţa de student, spun specialiştii DSP.

Tot tratamentul în străinătate, pe cheltuiala statului, reprezentă ultima şansă şi pentru o copilă de 12 ani, din Suceava. Fetiţa a fost diagnosticată cu o tumoră la coloana vertebrală (ependimom medular toraxal) şi necesită protonterapie (metodă radioterapeutică bazată pe utilizarea unor doze mari de protoni care pătrund în profunzimea ţesuturilor neafectând ţesuturile adiacente situate deasupra sau dedesubtul zonei de tratat), spun specialiştii DSP Suceava. Documentaţia necesară pentru accesarea programului derulat de MS a fost depusă la începutul acestui an, însă va mai dura până când vor fi parcurse toate etapele impuse. Dacă dosarul va fi aprobat, copila de 12 ani se va putea trata în clinici din Elveţia, Cehia, Germania sau Franţa, alegerea unui spital urmând a se face în funcţie de preţul cel mai mic.

 

Două variante pentru situaţiile în care vindecarea depinde de ajutorul medical acordat gratuit peste hotare

Amintim că persoanele cu probleme grave de sănătate, pentru care nu există nici o speranţă în ţară,  pot beneficia de sprijin de la ministerul Sănătăţii prin intermediul DSP. Cei care sunt în situaţia de a face un astfel de demers trebuie să ştie că programul se adresează numai pacienţilor care au parcurs toate nivelurile de acordare a asistenţei medicale (primară şi de specialitate). Pentru ei există obligativitatea de a se interna într-o clinică universitară, ai cărei specialişti de top certifică diagnosticul şi imposibilitatea efectuării tratamentului în ţară. Acest fapt duce la recomandarea iniţierii procedurilor pentru includerea în program şi depunerea dosarului la DSP. Ulterior, documentaţia va fi analizată de comisiile de specialitate de la nivel central, care îşi vor da sau nu acceptul pentru finanţare. De obicei, timpul necesar pentru obţinerea aprobării este de două până la şase luni. Corespondenţa cu clinicile din străinătate va fi purtată de DSP.

Menţionăm că, în România, asiguraţii au la dispoziţie două variante pentru situaţiile în care vindecarea lor depinde de ajutorul medical acordat gratuit în străinătate. Ei se adresează fie Casei de Asigurări de Sănătate, fie Direcţiei de Sănătate Publică. În cazul primei instituţii, tratamentul se acordă în baza formularului E112,  la care au dreptul chiar şi persoanele pentru care există soluţii terapeutice în ţară. Se ţine însă cont de anumite criterii, printre care şi de cât de urgent este cazul. Direcţia de Sănătate Publică reprezintă ultima soluţie la care pot apela pacienţii, mai ales cei care n-au nici o şansă să-şi restabilească sănătatea în ţară, această instituţie ocupându-se de cazurile cele mai complexe.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de mii de euro, plătiţi de stat pentru tratamentele în străinătate ale unor suceveni.
 Vizualizări articol: 1712 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sute de mii de euro, plătiţi de stat pentru tratamentele în străinătate ale unor suceveni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei