Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
luni, 16 mar 2015 - Anul XX, nr. 61 (5873)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Îngrijorător

Peste 700 de suceveni muşcaţi de câini au ajuns anul trecut la Spitalul Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numărul sucevenilor muşcaţi de câini, majoritatea maidanezi, se menţine ridicat. O statistică întocmită la nivelul anului trecut arată că peste 700 de persoane atacate de patrupedele agresive au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă pentru îngrijiri medicale. De la debutul lui 2015, aproape 60 de oameni s-au aflat în aceeaşi situaţie şi au apelat la medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă ca să le trateze rănile. Sucevenii muşcaţi de câini sunt de toate vârstele, de la copii până la bătrâni, şi au necesitat vaccinare antitetanică şi antirabică. În câteva cazuri însă, a fost  nevoie şi de inocularea unei imunoglobuline specifice antirabice, care se administrează la persoanele adulte atunci când există certitudinea că animalul era turbat sau se ştie că pacientul provine dintr-un focar de turbare.

Statistica privind numărul sucevenilor care au avut nevoie de asistenţă sanitară după ce au căzut victime câinilor, mulţi dintre ei fără stăpân, a fost prezentată de directorul adjunct medical al unităţii sanitare, dr. Tiberius Brădăţan. Raportul arată că, în 2014, 719 suceveni au fost atacaţi de câini, mulţi dintre ei lăsaţi liberi pe străzi. Fără nici o excepţie, toţi aceşti pacienţi au beneficiat pe lângă îngrijirea plăgilor şi de vaccinul antitetanic. În schimb, unii dintre ei au necesitat tratamente mai complexe. Este vorba de 450 de adulţi care au primit inclusiv vaccinul antirabic. În alte şapte cazuri însă, pe lângă vaccinul antitetanic şi cel antirabic adulţilor muşcaţi de câini li s-a administrat şi un ser profilactic, respectiv imunoglobulina specifică antirabică. Printre cei care anul trecut au căzut victime patrupedelor agresive şi au primit inclusiv vaccinul antirabic se numără şi 140 de copii. Nici unul dintre minori nu a necesitat însă şi serul profilactic.

 

Tratament costisitor şi de lungă durată

Trecând peste suferinţa sutelor de oameni care an de an se aleg cu diverse răni provocate de câini, în mare parte vagabonzi, nu trebuie uitată nici problema costurilor pe care le presupune tratamentul acestor persoane. Sumele cheltuite de stat cu vaccinarea antirabică şi antitetanică a sucevenilor atacaţi de patrupedele agresive nu sunt deloc de neglijat. Numai pentru o singură persoană muşcată de un câine, comunitar sau nu, tratamentul ajunge sau chiar depăşeşte o sută de euro, arată statistica întocmită de Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava.

Potrivit dr. Tiberius Brădăţan, tratamentul în astfel de cazuri este costisitor şi de lungă durată. Şi asta, deoarece terapia constă în vaccinarea antitetanică şi antirabică, ultima incluzând cinci injecţii, asociată uneori unui număr de două doze de imunoglobulină antirabică.

„În cadrul unei terapii obişnuite este nevoie de cinci inoculări cu vaccin antirabic şi una cu vaccin antitetanic pentru un singur pacient. Serul antirabic este cel mai scump, iar cinci fiole costă 402,16 lei. La persoanele care primesc şi imunoglobina specifică antirabică costurile pentru cele două doze care se administrează unui bolnav se ridică la 634,17 lei, fără a include aici şi vaccinul antitetanic”, a explicat dr. Tiberius Brădăţan.

De menţionat că, de la începutul acestui an, 59 de persoane, atât adulţi cât şi copii, au solicitat asistenţă medicală la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava după ce au fost muşcate de câini, mulţi dintre pacienţi reclamând că au fost atacaţi de comunitarii care circulă liber pe străzi. Astfel, în ianuarie, numărul oamenilor atacaţi de patrupedele agresive a fost de 31, iar în februarie de 28, indică datele prezentate de dr. Tiberius Brădăţan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 700 de suceveni muşcaţi de câini au ajuns anul trecut la Spitalul Suceava.
 Vizualizări articol: 1937 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Peste 700 de suceveni muşcaţi de câini au ajuns anul trecut la Spitalul Suceava3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Maidanezii... trimis de
(17 mar 2015, 07:09:58
Atat timp cat Primaria a externalizat serviciul de ecarisaj unei firme private,vom avea caini maidanezi cu duiumul.Cei de la respectiva firma prind 5 caini si elibereaza 6,sa aiba de lucru,sa-si ia banii luna de luna...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei