luni, 2 mar 2015 - Anul XX, nr. 49 (5861)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8238 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În 2015

Suceava, pe locul zece în ceea ce privește bugetul alocat Serviciilor de Ambulanță

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Suceava ar urma să primească pentru 2015 un buget în valoare totală de 20,326 milioane lei, conform proiecţiei realizate de Ministerul Sănătăţii (MS). Sumea primită situează Suceava pe locul zece în ceea ce privește fondurile repartizate serviciilor de ambulanță din țară. Dr. Daniel Martiniuc, directorul SAJ Suceava, spune că banii sunt suficienți și vor permite funcționarea unității în bune condiții și încheierea anului fără datorii.

Potrivit unui proiect de ordin de ministru, pentru anul 2015, bugetul alocat serviciilor de ambulanţă judeţene şi din Bucureşti – Ilfov va fi de 721,062 milioane lei, la care se adaugă o rezervă de 938 mii lei, constituită la nivelul Ministerului Sănătăţii.

 

Criteriile de împărțire a banilor

Proiectul de ordin de ministru vizează împărţirea acestor fonduri pe judeţe, după criterii de tipul: populația județului, bugetul istoric pe cap de locuitor și execuția bugetară pentru anul 2014, suprafața județului, numărul de posturi ocupate la sfârșitul anului anterior, numărul de posturi vacante la sfârșitul anului anterior  care pot fi ocupate în 2015, numărul total de solicitări și numărul total de kilometri parcurși în cursul anului anterior, prezența unui centru de formare acreditat. Alte criterii după care se face împărţirea bugetului sunt de ordin particular şi vizează regiunea Bucureşi-Ilfov, unde există o populaţie suplimentară în tranzit, centrele universitare regionale Bucureşti, Craiova, Timişoara, Cluj-Napoca, Târgu-Mureş şi Iaşi, unde există o populaţie suplimentară reprezentată de studenţi, şi judeţul Constanţa, unde există o populaţie suplimentară reprezentată de turişti în sezonul estival. În funcţie de aceste criterii, sumele prevăzute în proiect oscilează între 7,787 milioane lei pentru judeţul Covasna şi 61,628 milioane lei pentru municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov.

 

Suceava, printre județele cu cele mai mici finanțări între 2003-2009

Suceava ocupă locul zece în topul județelor cu cel mai mare buget alocat pentru serviciile de ambulanță, cu 20,326 milioane de lei, după București (61,628 milioane lei), Iași (33,584 milioane lei), Timiș (29,873 milioane lei), Bihor (26,135 milioane lei), Constanța (24,777 milioane lei), Argeș (24,279 milioane lei), Cluj (23,348 milioane lei), Prahova (22,406 milioane lei) și Dolj (20,811 milioane lei).

Dr. Daniel Martiniuc, șeful SAJ Suceava, spune că evaluarea necesarului de finanțare s-a făcut cu foarte mare obiectivitate, iar suma primită de la ministerul de resort va asigura în 2015 o activitate corespunzătoare și nu va permite acumularea de datorii. El a arătat că cel puțin între 2003 și 2009 Suceava beneficia de unul dintre cele mai proaste bugete din țară, care situa județul nostru între locurile 20 - 26.

Situația s-a schimbat radical de la 1 martie 2013, când finanțarea serviciilor de ambulanță a trecut de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) la Ministerul Sănătății.

 

Deficitul de personal, singura problemă rămasă

”Înainte singurul criteriu era bugetul istoric. Nu se ținea cont de toate nevoile serviciului. Cei care prognozau bugetul erau neinspirați, pentru că se ajungea în situația ca județele mici să primească fonduri mai mari decât județele cele mai întinse. Suceava este al doilea ca suprafață și al șaptelea ca număr de locuitori, dar avea unul dintre cele mai proaste bugete din țară. Creșterile de la an la an erau foarte mici și, în plus, eram plătiți pe serviciu medical. Din acest motiv, era o vreme când, contrar deontologiei profesionale, noi ne doream câte mai multe cazuri de urgență la care să ne deplasăm. Să curgă mult sânge devenise la noi  un lait motiv”, explică dr. Daniel Martiniuc.

Șeful SAJ Suceava arată că, din 2013, de când s-au schimbat criteriile de alocare a fondurilor, singura problemă a rămas deficitul de personal, în special de medici: ”Suntem un serviciu care presupune în primul rând personal calificat, iar o soluție ar fi ca la viitoare concursuri de rezidențiat pentru medicina de urgență să se aloce un număr suplimentar de posturi, în funcție de necesar, iar după perioada de patru ani de pregătire profesională să nu se mai permită prin lege transferul acestor posturi către alte unități sanitare, în special spitale”.

 

13 medici angajați, în loc de 22

La Serviciul de Ambulanță Județean Suceava lucrează 13 medici, după ce unul s-a pensionat recent. Și asta, în condițiile în care necesarul de medici ar fi de 22. Dr. Daniel Martiniuc a ținut să sublinieze că deși nu s-a primit încă fila de buget, din informațiile pe care le are s-ar părea că din acest an a fost înlăturat un neajuns, și anume repartizarea bugetului pe capitole de către Ministerul Sănătății. Asta înseamnă că bugetul alocat în 2015 va fi împărțit de SAJ Suceava, în funcție de necesități. ”De exemplu, anul trecut, pentru pregătirea profesională nu s-a alocat nici un leu, dar acum avem libertatea să repartizăm noi fondurile, așa cum credem de cuviință, pentru bunul mers al unității”, a punctat dr. Daniel Martiniuc.

Finanţarea serviciilor de ambulanţă judeţene, respectiv a Serviciului de Ambulanţă Bucureşti- Ilfov se asigură, conform legii 95/2006, de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătăţii. Criteriile de alocare a fondurilor se aprobă prin ordin al ministrului Sănătăţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceava, pe locul zece în ceea ce privește bugetul alocat Serviciilor de Ambulanță.
 Vizualizări articol: 2173 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Suceava, pe locul zece în ceea ce privește bugetul alocat Serviciilor de Ambulanță0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei