Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 19 nov 2014 - Anul XIX, nr. 270 (5779)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Măsuri de prevenţie

DSP Suceava, în alertă, după izbucnirea unei epidemii de legioneloză în Portugalia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a intrat în alertă, după ce o boală rară şi potenţial mortală, legioneloza, a provocat sute de îmbolnăviri şi mai multe decese în Portugalia, specialiştii suceveni temându-se că această epidemie de legioneloză, care este una dintre cele mai mari de până acum din Uniunea Europeană, s-ar putea extinde şi în România şi implicit în judeţul nostru. Ieri, printr-un comunicat de presă, responsabilii DSP Suceava au avertizat că persoanele care în ultimele trei săptămâni au călătorit în Portugalia ar putea fi infectate, explicând că perioada de incubaţie maximă a bolii este de 19 zile, ceea ce înseamnă că într-un interval de trei săptămâni pot dezvolta simptome de boală.

Potrivit documentului remis presei, Portugalia a identificat pe data de 6 noiembrie o epidemie de legioneloză în trei unităţi administrative ale oraşului Vila Franca de Xira, situate la 30 km nord de Lisabona: Póvoa de Santa Iria, Forte da Casa şi Vialonga. 17 cazuri au fost identificate iniţial pe data de 7 noiembrie, când a fost declanşată investigaţia epidemiologică şi de mediu, iar până la data de 13 noiembrie au fost identificate în total 311 cazuri (inclusiv opt cazuri raportate în Regiunea Centrală, de Nord şi Algarve). Şapte dintre pacienţi care aveau afecţiuni medicale preexistente au decedat. Toţi bolnavii s-au infectat în Vila Franca de Xira, se precizează în comunicat.

 

Boala se transmite prin particule de apă sau praf şi prin respiraţie

Potrivit specialiştilor, este cea mai mare epidemie de legioneloză din Portugalia şi una dintre cele mai mari epidemii de legioneloză din Uniunea Europeană. Autorităţile portugheze au anunţat că deocamdată sursa de agent patogen nu a fost identificată, dar ca măsură de precauţie turnurile de răcire din instalaţiile industriale majore din zona oraşului Vila Franca de Xira au fost închise.

Până acum, nici un caz de îmbolnăvire nu a fost confirmat în afara Portugaliei, însă numărul mare de cazuri şi absenţa identificării unei surse comune sugerează o sursă din mediu care a răspândit aerosoli contaminaţi în zonă.

Potrivit medicilor, legioneloza are simptomele unei gripe sau pneumonii, iar transmiterea se face prin particule de apă, praf şi prin respiraţie. Boala poate fi severă şi este însoţită uneori de simptome sistemice, cum ar fi febra, diaree, mialgii, insuficienţă renală sau hepatică, delir, decesul apărând la 8-12% din cazuri.

 

Ultimul caz de legioneloză din Suceava a fost semnalat în 2012

Legionela, bacteria care provoacă legioneloza, este foarte periculoasă deoarece atunci când ajunge în alveolele pulmonare se multiplică rapid, fiind agresivă. Cei mai expuşi la boală sunt bătrânii şi persoanele cu imunitate scăzută. Legionela trăieşte şi se înmulţeşte în principal în mediul acvatic, cum este cazul reţelelor de distribuţie a apei, a piscinelor, a bazinelor de înot, a instalaţiilor de umidificare, a aparatelor de aer condiţionat. Transmiterea bolii se face în principal pe cale aeriană, prin inhalarea aerosolilor de apă contaminată proveniţi din surse din mediul ambiant. Anumite condiţii climatice, precum umiditatea crescută, prelungesc viabilitatea legionelelor în aerosoli, jucând un rol important în transmiterea bolii.

„Călătorii care au vizitat Vila Franca de Xira după 1 octombrie şi care prezintă simptome de legioneloză ar trebui să se adreseze rapid medicului infecţionist şi să indice posibila lor expunere”, se menţionează în comunicatul transmis ieri de DSP Suceava.

În judeţ, ultimul caz de legioneloză a fost semnalat în 2012.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului DSP Suceava, în alertă, după izbucnirea unei epidemii de legioneloză în Portugalia.
 Vizualizări articol: 2107 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
DSP Suceava, în alertă, după izbucnirea unei epidemii de legioneloză în Portugalia5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei