Cancerul, ciroza ficatului, bolile de inimă și de plămâni sunt principalele cauze de deces în județ. Traumatismele și otrăvirile vin din urmă.
Așa arată un raport al Direcției de Sănătate Publică Suceava, întocmit pentru primele nouă luni ale anului în curs și dat publicității recent de purtătorul de cuvânt al instituției, Adrian Popescu. Potrivit documentului, în perioada ianuarie-septembrie 2014 s-au înregistrat 6.585 de decese, dintre care 3.431 au fost cauzate de bolile aparatului circulator, după cum urmează: hipertensiune arterială - 354, infarct miocardic - 338, alte forme de cardiopatie ischemică – 876, cord pulmonar cronic - 90, boli cerebro-vasculare – 846 (restul deceselor până la 6.585 au fost provocate de alte afecțiuni ale aparatului circulator).
Traumatismele și otrăvirile au ucis 263 de oameni în decurs de nouă luni
Alte 1.001 decese au fost cauzate de tumorile maligne, dintre care 99 la nivelul stomacului, 175 la trahee și bronhii, 47 la sân, 40 la colul uterin și 48 la prostată. Traumatismele și otrăvirile ocupă locul trei în topul afecțiunilor care îi ucid pe suceveni, cu 263 de decese. Urmează bolile aparatului digestiv, cu 250 de decese, dintre care 111 prin ciroză a ficatului, zece prin ulcer și patru prin hepatită cronică, în intervalul ianuarie-septembrie 2014. Pe locul patru se situează bolile infecțioase și parazitare, cu 87 de decese, dintre care 24 prin tuberculoză.
Lista continuă cu bolile aparatului respirator, cu 179 de decese în primele nouă luni ale anului, dintre care 81 prin pneumonie și 78 prin bronho-pneumopatie obstructivă cronică. Bolile aparatului uro-genital au făcut 65 de victime, în timp ce tulburările mintale au ucis șase persoane, se mai arată în raportul întocmit de DSP pentru perioada ianuarie-septembrie 2014. Pe de altă parte, tumorile benigne au omorât un om, iar bolile sângelui doi. Bolile endocrine și de nutriție au ucis în primele nouă luni ale anului 17 suceveni, în toate aceste cazuri fiind vorba de diabet.
Mai multe decese în 2014, față de anul trecut
În clasamentul bolilor mortale figurează și afecțiunile sistemului nervos, cu 55 de decese în perioada ianuarie-septembrie 2014, dar și bolile pielii și țesutului celular subcutanat, cu un deces. Pe de altă parte, bolile sistemului articular și muscular au ucis cinci persoane, iar malformațiile șapte. Afecțiunile apărute în preajma nașterii au omorât 27 de femei, în timp ce simptomele și semnele rău definite, adică cele care nu au putut fi diagnosticate, au băgat în mormânt 74 de suceveni în primele nouă luni ale anului.
Cifrele în ceea ce privește mortalitatea generală în județ sunt în creștere față de anul trecut, în aceeași perioadă, când s-au înregistrat 6.108 decese. Specialiștii DSP susțin că trebuie să ne schimbăm modul de viață, să mâncăm sănătos, să renunțăm la alcool și țigări și să facem sport. Ei sunt de părere că o scădere a deceselor cauzate de boli precum cele cardiovasculare sau cancerul poate fi posibilă numai prin prevenție și prin educarea populației.