Focarul de hepatită A din localitatea Burla s-a extins, astfel că pânăacum 28 de copii cu vârste între 1 şi 13 ani s-au îmbolnăvit şi au avut nevoie de spitalizare. Aşa se arată într-un raport al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, în care se precizează că 12 dintre copii au fost diagnosticaţi în septembrie, iar 16 în octombrie. Acelaşi raport evidenţiază că bolnavii sunt elevi de la şcoala din comună şi copii de vârstă preşcolară de 4,5 şi 6 ani.
De la apariţia hepatitei A în localitatea Burla, începând cu data de 15 septembrie, Direcţia de Sănătate Publică a vaccinat 107 copii care au intrat în contact direct cu bolnavii. Totuşi, în ciuda serului administrat pentru a preveni boala, unii copii au dezvoltat hepatită, ceea ce înseamnă că erau deja infectaţi şi se aflau în perioada de incubaţie a bolii la momentul la care au fost imunizaţi. Tot pentru a evita răspândirea bolii, la școala din care provin copiii diagnosticaţi cu hepatită acută virală de tip A au fost distribuite substanţe dezinfectante, şi asta chiar dacă școala are autorizaţie sanitară de funcţionare şi asigură apă curentă, iar cel mai probabil copiii s-au îmbolnăvit din cauza condițiilor precare de igienă din familiile lor.
Hepatita A a cuprins familii întregi, unele cu câte trei, patru copii care s-au îmbolnăvit unul după altul
Potrivit DSP Suceava, un al doilea focar de hepatită A evoluează în localitatea Mironu, în comunităţi de romi. Aici, boala a apărut în luna august, iar până în prezent medicii au consemnat 43 de îmbolnăviri în rândul copiilor. Ultimele 31 de cazuri au fost semnalate în luna octombrie, majoritatea la copii sub 7 ani. La Mironu, hepatita A a cuprins familii întregi, unele cu câte trei, patru copii care s-au îmbolnăvit unul după altul, la perioade scurte de timp. În încercarea de a limita focarul, Direcţia de Sănătate Publică a vaccinat 150 de minori. Conducerea acestei instituţii speră că peste o lună, după angajarea în zonă a unui mediator sanitar rom, care să convingă populaţia să respecte regulile de igienă şi să transmită recomandările specialiştilor în sănătate publică, numărul cazurilor de hepatită acută virală de tip A va scădea.
Hepatita A, supranumită şi boala mâinilor murdare, este o infecție a ficatului extrem de contagioasă, provocată de virusul hepatitic A, care alterează capacitatea ficatului de a funcţiona.
Virusul hepatitei A se poate transmite prin alimente, în special fructe şi legume crude care nu au fost bine spălate înainte de consum, prin apă contaminată sau prin contactul direct cu persoanele bolnave, chiar dacă sunt asimptomatice.