Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 27 oct 2014 - Anul XIX, nr. 250 (5759)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cazuri grave

Suceveni infectați cu o bacterie mortală după tratamentele efectuate în spitale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Clostridium difficile, noul germene apărut în spitale, a îmbolnăvit din iulie, de când autoritățile sanitare sucevene au început o monitorizare riguroasă a infecțiilor date de această bacterie, 15 pacienți internați. Bolnavii respectivi erau spitalizați pentru diferite afecțiuni și au ”dezvoltat” acest microb periculos, care conduce ușor la deces, în urma unor tratamente prelungite cu antibiotice puternice, care le-au distrus flora naturală din tractul intestinal. Pacienții în cauză s-au ales cu diaree severă după infecția cu Clostridium difficile, care le-a afectat intestinul gros, iar această nouă afecțiune pe care au dobândit-o în perioada internării a fost una extrem de greu de tratat din cauza rezistenței la antibioticele deja folosite.

 

38 de cazuri în 2014

Datele înregistrate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava, instituție care monitorizează infecțiile cu Clostridium difficile apărute în spitale, arată în luna iulie șapte cazuri și câte patru în august și septembrie, raportările pentru luna octombrie fiind încă în curs. În toate cele 15 cazuri diagnosticate, pacienții s-au îmbolnăvit după ce organismul lor a fost slăbit de medicamentele antibiotice cu spectru larg recomandate de medici pe durata internării. Bolnavii aveau vârste între 55 și 81 de ani, iar cinci dintre ei proveneau din mediul rural, restul fiind din mediul urban.

Aceleași statistici oficiale indică 23 de persoane infectate cu Clostridium difficile până în iunie inclusiv, ceea ce ridică numărul cazurilor apărute în acest an la 38. De menționat însă că multe dintre cazurile semnalate până în luna iulie, când DSP a început monitorizarea, au fost consemnate în comunitate și nu în spitale, la pacienți care, de asemenea, au urmat terapii îndelungate cu antibiotice de ultimă generație, uneori chiar din proprie inițiativă și nu la recomandarea medicului, automedicația în exces fiind și ea un factor de risc.

Totuși, deşi în situaţiile respective pacienţii nu se aflau în spital la momentul îmbolnăvirii sau nu aveau istoric de internare, unităţile medicale reprezintă un mediu cu risc crescut pentru generarea şi transmiterea microbului. Şi asta, prin numărul mare al potenţialelor surse de infecţie cu Clostridium difficile (obiecte contaminate, mâinile altor pacienți și chiar ale personalului medical etc.), cât şi prin întrunirea de condiţii propice pentru apariţia bacteriei, prin terapia cu antibiotice şi starea precară de sănătate a pacienţilor. Acesta este și motivul pentru care, din iulie, spitalele au primit ordin de la DSP să raporteze toate cazurile pe care le au.

 

Statistici: decesul apare la peste zece persoane infectate dintr-o sută

Potrivit specialiștilor, tractul intestinal al oamenilor conține milioane de bacterii care alcătuiesc ”flora normală” și care au rol în protejarea organismului de infecții, în procesul de digestie și în alte procese biochimice. Administrarea de antibiotice duce la distrugerea acestor bacterii ”bune” și creează mediul propice pentru dezvoltarea așa-numiților ”germeni oportuniști” care capătă o anumită rezistență la antibioticele folosite. În aceste condiții, Clostridium difficile, care este un germen oportunist, se dezvoltă exagerat și produce probleme digestive grave, greu tratabile, care pun în pericol viaţa pacienţilor, statisticile arătând că decesul apare la peste zece persoane infectate dintr-o sută.

De obicei, simptomele se manifestă după patru-zece zile de la începerea unui tratament cu antibiotice, însă nu este exclus ca semnele să apară şi după câteva săptămâni de la oprirea tratamentului cu antibiotice. Infecţia cu Clostridium difficile poate fi silenţioasă, doar cu diaree şi fără febră sau crampe, dar în unele cazuri intestinul se poate perfora, situaţie care impune o intervenţie chirurgicală de urgenţă.

Bacteria se transmite cu ușurință de la o persoană la alta dacă nu sunt respectate reguli clare de igienă.

Anul trecut, numărul bolnavilor din județ a fost de 47.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceveni infectați cu o bacterie mortală după tratamentele efectuate în spitale.
 Vizualizări articol: 8359 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 9 voturi
Suceveni infectați cu o bacterie mortală după tratamentele efectuate în spitale4.059

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Intrebare pentru doctorii din spitalul Suceava trimis de
(27 oct 2014, 11:27:50
Cine raspunde pentru aceste vieti pierdude???DSP_UL,CASA DE SANATATE MINISTERUL SANATATII,SPITALUL???ca de obicei mortul e vinovat.
2.   Statistici trimis de
(27 oct 2014, 14:02:24
Infecția nosocomială apare in general postoperatoriu sau in saloanele de reanimare. In Europa sunt infectati 3 milioane de pacienti anual. Romania nu intra in aceasta statistica. Infecțiile nosocomiale sunt o problema peste tot in lume, iar in tarile bogate rata de deces este de 3%. La noi vad ca se vorbeste de 10%. Oricum OMS a avertizat de cativa ani buni ca exista o mare problema a acestor bacterii extrem de rezistente. Vina este impartita: 1. Pacienti care au luat medicamente dupa ureche, iar acum organismul lor a capatat rezistenta la orice antibiotic. 2. Unitatile spitalicesti care ar trebui sa achizitioneze cat mai multe aparate UV si sa aiba un management mai bun de sterilizare.
3.   Spitalul SV trimis de
(27 oct 2014, 14:06:06
In aest spital s-au bagat bani cu nemiluita de cand mare manager e Rimbu. La cum se cere spaga si la dimensiunea spagii de la acest spital, in 99% din cazuri, e evident ca si banii bagati au fost doar pentru acordarea de lucrari preferential. Evident s-au licitat lucrarile, criteriul de baza fiind pretul, dar receptia a fost probabil doar formala.
Unde sunt banii bagati in materialele pt dezinfectie? Unde sunt banii bagati in aparatura pt sterilizare? Sa fie in buzunarele lui Rimbu&co? Alo, DNA, nu DSP sau min Sanatatii cum zice cineva mai sus!
3.1  RE: Spitalul SV trimis de
(27 oct 2014, 15:14:42
Domnule fii cuminte,Rambo îi acoperit cu hârtii şi pe lumea cealaltă.
3.2  RE: Spitalul SV trimis de
(27 oct 2014, 19:50:17
Vai ce m-am speriat. De maine execut totul la ordin numai sa nu ma infectez cu "bacterea buclucasa". As renunta cu greu facand sacrificii mari la "originile mele" si la statutul de "susevean" numa sa nu ma prinda bacteria buclucasa si sa ma bage in panica maxima.
4.   Cumperi Gratis de pe Amazon!! trimis de
(27 oct 2014, 17:48:58
Salut,vreti sa faceti niste banii pt sarbatori,sau sa sa cumparati cadouri pt craciun de pe Amazon?este un site pe net care plateste pt a viziona videoclipurile lor,10 videclipuri=3 SB points,825 SB points = £5 amazon voucher, va puteti schimba SB points si pt £ transferati in PayPal,puteti lasa pagina cu videoclip in bara,nu trebuie sa stati sa va uitati la video ( este similar ca Youtube) va puteti invita prietenii din lista de fb sau email,in functie de cati prieteni aveti care sau inscris pe siteul asta la sfarsit de luna primiti SB extra din partea lor nu este nici un scam,nu trebuie sa investiti nimic,tot ce trebuie un pic de rabdare,aici este link-ul :

www.swagbucks.com/refer/Gabi20
5.   Cumperi Gratis de pe Amazon!! trimis de
(27 oct 2014, 17:50:39
www.swagbucks.com/refer/Gabi20

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei