La mai bine de un an de la moartea unui bărbat în vârstă de 62 de ani, care s-a dus pe picioarele lui la spital, dar a ieșit cu picioarele înainte, după ce i s-a administrat un Algocalmin la Urgențe și a făcut șoc anafilactic, soția răposatului a primit răspunsul de la sesizarea făcută Colegiului Medicilor: nici un vinovat, sesizarea nefondată.
De fapt, există un vinovat. Cum altfel, mortul.
„A mers pe picioarele lui, nu era într-o stare gravă”
George Bumbu a venit în dimineața zilei de 26 iunie 2013, însoțit de soția sa, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Județean de Urgență Suceava din cauza unor probleme urologice minore. În urmă cu două luni, suferise o intervenție chirurgicală în secția de Urologie a aceleiași unităţi medicale.
“Avea o stare bună de sănătate, nu avea alte probleme medicale cu excepţia celei de prostată pentru care a fost operat. A venit la Urgenţe cu dureri, dar fără febră sau alte simptome. A mers pe picioarele lui, nu era într-o stare gravă”, povestea Viorica Bumbu, soția bărbatului decedat.
Nu a fost lăsată în UPU, astfel că a așteptat pe hol, iar ultima oară și-a văzut soțul întins pe o targă împinsă de brancardieri. A aflat doar că îl duc la Reanimare și să revină a doua zi. În rest, nu i s-a spus nimic. În realitate, bărbatul făcuse un stop cardiorespirator, din cauza șocului anafilactic ca urmare a administrării unei doze de Algifen. A fost la un pas de moarte, fiind resuscitat de medicii urgentiști.
Câteva ore mai târziu, după miezul nopții, George Bumbu a decedat, iar necropsia a confirmat cauza decesului: șoc anafilactic.
Răspunsurile Colegiului Medicilor Suceava: “UPU nu este un serviciu de testare a alergiilor“
Viorica Bumbu povestea că aflase de reacțiile adverse ale soțului la Algocalmin (care cuprinde substanța Metamizol sodic, regăsită și la Algifen) cu două luni înainte de deces, când George Bumbu a fost operat de prostată la Urologie. Iar urologii au trecut acest lucru în foaia de observație a pacientului: “Alergic la Algocalmin”.
Numai că, se arată în răspunsul primit de la Colegiul Medicilor Suceava de soția răposatului, acesta nu avea documentele medicale anterioare la el, iar când a fost întrebat la ce e alergic a răspuns că e alergic la antibiotice, fără să spună și la ce substanță anume.
“Tratamentul administrat în UPU este unul de urgență, care se bazează în mare măsură pe răspunsurile (datele anamnestice) oferite de pacientul cooperant sau, doar la solicitarea expresă a acestuia, de aparținători, în aceste condiții medicul curant neavând alte informații medicale despre bolnav. Administrarea medicației se face de urgență pentru reducerea simptomatologiei de prezentare, UPU nefiind un serviciu în care un pacient este testat împotriva, de exemplu, a alergiilor, sau dispus studiului aprofundat al documentațiilor întocmite cu ocazia unor internări anterioare, mai ales în cazul în care acestea nu sunt prezentate”, se arată în documentul reprezentanților Colegiului Medicilor trimis prin poștă Vioricăi Bumbu.
De ce a fost ținută pe hol soția pacientului. Răspuns halucinant
Femeia spunea că dacă ar fi fost lăsată să stea în UPU, le-ar fi spus medicilor că soțul ei e alergic la Algocalmin, însă și în privința acestei nemulțumiri a văduvei se găsește răspunsul în actul remis de Colegiu Medicilor: pacientul era conștient, cooperant și nu și-a exprimat expres acordul ca soția să afle ce e cu el, “având în vedere faptul că atât Legea drepturilor pacientului, cât și Codul de deontologie medicală prevăd că luarea la cunoștință de către alte persoane a stării de sănătate a unui pacient cooperant se face doar la solicitarea acestuia și cu acordul său expres, în caz contrar încălcându-se prevederile referitoare la confidențialitatea datelor și stării de sănătate a bolnavului”.
Din același considerent probabil, nu i-au spus nici ce a pățit soțul ei în Urgențe, când îl duceau la Reanimare, spunându-i doar să vină a doua zi, când a aflat că trebuie să cumpere sicriu și să se pregătească de înmormântare.
Văduva vrea să ajungă la Ministerul Sănătății
Concomitent cu sesizarea făcută la Colegiul Medicilor Suceava, Viorica Bumbu a făcut și o plângere la poliție, dosar la care se așteaptă un raport de expertiză de la Serviciul de Medicină Legală Iași. Întrucât poliția nu are fonduri suficiente pentru a achita serviciile medicilor legiști, și dosarul morții suspecte a lui George Bumbu a fost pus în așteptare, polițistul de caz i-a indicat chiar văduvei răposatului că dacă vrea o rezolvare mai rapidă trebuie să achite ea contravaloarea respectivelor servicii.
Viorica Bumbu e decisă însă să facă contestație împotriva deciziei Colegiului Medicilor Suceava la Comisia superioară de disciplină a Colegiului Medicilor din România și să meargă chiar și la Ministerul Sănătății cu plângerile ei.
„Nu se poate aşa ceva, este strigător la cer! Mergi la spital pe picioarele tale şi ieşi în sicriu. Eu nu-mi mai revin din şoc, dorm maxim trei ore pe noapte. Omul moare şi nu mai învie, dar cine a greşit să plătească”, este revoltată Viorica Bumbu.