Managerul spitalului din Rădăuţi va fi amendat după moartea tânărului de 19 ani care a fost consultat la această unitate sanitară pentru niște dureri abdominale apărute în timp ce susținea examenul de bacalaureat, dar a fost lăsat să plece acasă cu o simplă rețetă pentru ca la o zi de la prezentarea în ”Urgențe” băiatul să moară. În raportul întocmit de Direcția de Sănătate Publică în urma controlului pe care această instituție l-a declanșat la spitalul rădăuțean se propune amendarea lui Dorin Tibeică cu o sumă cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei. Cuantumul sancțiunii urmează să fie stabilit cu exactitate după ce ministerul de resort va aviza măsura propusă de DSP.
Așa a informat ieri purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Suceava, Adrian Popescu, potrivit căruia amenda va fi pe persoană fizică, ceea ce înseamnă că managerul spitalului din Rădăuți o va plăti din buzunarul propriu și nu din bugetul unității sanitare.
De ce se face vinovat Dorin Tibeică
Dorin Tibeică va fi amendat pentru nerespectarea condiţiilor minime privind organizarea şi dotarea centrului de primiri urgenţe (CPU) al unităţii sanitare.
Tot la propunerea DSP, Comisia de disciplină a Colegiului Medicilor va declanșa o anchetă ”urgentă” în acest caz, cercetările urmând să stabilească dacă medicul Gheorghe Mitric, cel care a intervenit în cazul lui Ilie Mutescu - tânărul de 19 ani, din Vicovu de Jos, mort în data de 3 iulie din cauza unei ocluzii intestinale, nedepistate în ”Urgențe” cu o zi înainte, când băiatul s-a prezentat cu dureri de burtă – se face sau nu vinovat de malpraxis. ”Este un caz complex, ce necesită și o analiză pe linie medicală, nu doar administrativă”, a explicat Adrian Popescu.
Anchetă internă la spitalul rădăuțean, la propunerea DSP
El a adăugat că o altă propunere a fost înaintată de DSP către conducerea Spitalului Rădăuți, căreia i s-a cerut să declanșeze o anchetă internă și să dispună eventuale sancțiuni împotriva celor care au greșit. Investigația ar trebui demarată de consiliul medical al unității sanitare în termen de trei zile de la luarea la cunoștință a raportului.
De asemenea, a fost propusă organizarea și dotarea CPU de la spitalul din Rădăuţi conform normelor legale în vigoare, măsură care trebuie pusă în practică de Dorin Tibeică în termen de 60 de zile de la luarea la cunoștință a raportului. Pe de altă parte, la propunerea DSP, managerul și directorul medical al unității sanitare trebuie să se îngrijească ”imediat” ca fișele de urgență și rapoartele de gardă să fie întocmite corect, completarea lor defectuoasă, cu multe rubrici goale, fiind un neajuns depistat cu ocazia controlului efectuat la Spitalul Rădăuți, după cum a precizat Adrian Popescu.
Mai mult, în termen de zece zile, Dorin Tibeică ar trebui să afișeze la CPU un anunț cât mai vizibil cu privire la modul în care se face trierea pacienților, în timp ce directorului medical îi revine sarcina ca în termen de 30 de zile să reinstruiască personalul de la ”Urgențe” cu privire la anumite protocoale și proceduri, cum ar fi cele de transfer, sau cu privire la dotarea și medicația existentă în acest sector.