Caz rar la Suceava, unde un bărbat în vârstă de 62 ani, din localitatea Liteni, a murit din cauza botulismului, o boală declanşată de o toxină periculoasă, care se poate găsi în conservele insuficient sterilizate. Bărbatul a decedat duminică, la ora 14.40, în Reanimarea Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi, unde se afla internat din data de 16 mai.
Cazul a fost confirmat ieri de conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, care a arătat că bărbatul s-a îmbolnăvit după ce a mâncat dintr-o conservă de peşte preparată la domiciliu şi păstrată peste iarnă la rece, în beci. Suceveanul a mâncat din conserva de peşte împreună cu soţia sa, dar care nu s-a îmbolnăvit, femeia consumând o cantitate mai mică.
„Soţia a preparat în luna decembrie cinci conserve de peşte. Pe ultima, care se pare că nu a fost suficient sterilizată şi conţinea toxina botulinică, au mâncat-o împreună în data de 7 mai”, a explicat directorul adjunct al DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu.
Medicii ieşeni i-au administrat un antidot adus din Republica Moldova
La două zile după ce a mâncat din conserva de peşte, bărbatului i s-a făcut rău, el începând să aibă dificultăţi la înghiţire, probleme de vorbire şi vărsături. În scurt timp, simptomele s-au agravat, apărând semne specifice botulismului: pleoapele i se închideau necontrolat, în timp ce senzaţia de oboseală a muşchilor se accentua. În data de 13 mai, suceveanul a fost internat în Spitalul Judeţean de Urgenţă, de unde trei zile mai târziu a fost transferat la Iaşi, la Spitalul de Boli Infecţioase. Aici, bărbatului i s-a administrat serul antibotulinic, însă starea sa de sănătate a continuat să rămână precară.
„Medicii ieşeni au făcut mari eforturi pentru a-l salva. Au procurat şi antidotul, pe care l-au adus din Republica Moldova, pentru că în România serul antibotulinic nu se mai găseşte”, a subliniat dr. Cătălina Zorescu. Pe toată durata internării în spitalul ieşean, suceveanul a fost conectat la aparate pentru a putea respira, însă duminică după-amiază organismul său a cedat. Potrivit adjunctului DSP Suceava, cauzele decesului sunt botulism, bronhopneumonie de aspiraţie şi insuficienţă organică multiplă.
Câte doi pacienţi cu botulism în 2013 şi 2011. Toţi au fost salvaţi
Este primul caz de botulism înregistrat în judeţ în acest an. În 2013, doi suceveni au mai fost diagnosticaţi cu această boală rară. Primul caz a fost semnalat în luna mai, la un bărbat din Pătrăuţi, care s-a îmbolnăvit după ce a mâncat ciuperci conservate. Pacientul a fost internat la Bucureşti, unde medicii au reuşit să-l salveze. Ultimul caz a fost consemnat în luna noiembrie, la o femeie de 56 de ani, din Cacica. Femeia s-a îmbolnăvit după ce a mâncat dintr-un borcan cu zacuscă de peşte, dar şi-a revenit în urma administrării serului antibotulinic. Alte două cazuri de botulism au mai fost înregistrate în judeţ în 2011. Un deces provocat de botulism nu s-a mai înregistrat în Suceava de cel puţin cinci ani.
Botulismul este o afecţiune care se face simţită la nivel muscular, acţionând prin sistemul nervos şi cauzând, în cazul în care nu este tratată la timp, paralizia anumitor grupe de muşchi. Boala este declanşată de o toxină bacteriană numită Clostridium botulinum, care este considerată letală, fiind printre cele mai periculoase substanţe, un singur gram putând să omoare aproximativ un milion de oameni. Şi asta deoarece nervii paralizează şi nu se mai pot contracta, iar inima încetează să mai bată. Botulismul apare de obicei din cauza sterilizării inadecvate a conservelor sau a borcanelor cu diverse alimente preparate pentru iarnă. Primele simptome ale bolii apar în general la 18-36 de ore de la consumarea alimentelor infestate, dar se poate întâmpla ca botulismul să se instaleze chiar şi după şase ore sau câteva zile.
(29 mai 2014, 20:00:32