Un bărbat în vârstă de 62 de ani, din localitatea Liteni, se zbate între viaţă şi moarte într-un spital ieşean după ce a mâncat dintr-o conservă de peşte şi s-a îmbolnăvit de botulism. Produsul fusese preparat în toamnă, la domiciliu, de soţia bărbatului, şi păstrat peste iarnă la rece, în beci. Suceveanul a mâncat din conserva de peşte împreună cu soţia lui, dar care nu prezintă semne de boală, ea consumând o cantitate mai mică.
După două zile, bărbatului i s-a făcut rău, el începând să aibă dificultăţi la înghiţire, probleme de vorbire şi vărsături. În scurt timp, simptomele s-au agravat, apărând semne specifice botulismului: pleoapele i se închideau necontrolat, în timp ce senzaţia de oboseală a muşchilor se accentua. În data de 13 mai, suceveanul a fost internat în secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă, de unde trei zile mai târziu a fost transferat la Iaşi. Aici, bărbatului i s-a administrat serul antibotulinic, însă starea lui de sănătate a continuat să rămână precară. Ieri, suceveanul se afla în stare critică la Reanimare, unde era menţinut în viaţă cu ajutorul aparatelor. Medicii care se ocupă de caz spun că prognosticul de viaţă este sumbru.
Câte două cazuri de botulism în 2013 şi 2011
Este primul caz de botulism înregistrat în judeţ în acest an. În 2013, doi suceveni au fost diagnosticaţi cu această boală rară. Primul caz a fost semnalat în luna mai, la un bărbat din Pătrăuţi, care s-a îmbolnăvit după ce a mâncat ciuperci conservate. Pacientul a fost internat la Bucureşti, iar medicii au reuşit să-l salveze. Ultimul caz a fost consemnat în luna noiembrie, la o femeie de 56 ani, din Cacica. Femeia s-a îmbolnăvit după ce a mâncat dintr-un borcan cu zacuscă de peşte şi şi-a revenit în urma administrării serului antibotulinic. Alte două cazuri de botulism au mai fost înregistrate în judeţ în 2011.
Bacilul Clostridium Botulinum se numără printre cele mai puternice otrăvuri cunoscute.
Botulismul este o afecţiune care se face simţită la nivel muscular, acţionând prin sistemul nervos şi cauzând, în cazul în care nu este tratată la timp, paralizia anumitor grupe de muşchi. Boala este declanşată de o toxină bacteriană numită Clostridium Botulinum, care este considerată letală, fiind printre cele mai periculoase substanţe, un singur gram putând să omoare aproximativ un milion de oameni. Şi asta, deoarece nervii paralizează şi nu se mai pot contracta, iar inima încetează să mai bată. Botulismul apare de obicei din cauza sterilizării inadecvate a conservelor sau a borcanelor cu diverse alimente preparate pentru iarnă. Primele simptome ale bolii apar în general la 18-36 de ore de la consumarea alimentelor infestate, dar se poate întâmpla ca botulismul să se instalezechiar şi dupăşaseore sau câteva zile.
Pacienţii cu botulism pot rămâne cu sechele, deşi s-au tratat, spun medicii. Ei se pot simţi obosiţi, chiar extenuaţi, şipot avea din când în când episoade în care le este greu sărespire, aparent fărămotiv, chiar şi la câţiva ani de la momentul contractării toxinei bacteriene.