Ancheta derulată de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică din Mitocu Dragomirnei, de unde 19 persoane, 17 din rândul asistaţilor şi două din rândul personalului, au ajuns în urmă cu două săptămâni la spital cu tulburări digestive, a scos la iveală grave nereguli în activitatea unităţii sociale. Investigaţiile au arătat că îmbolnăvirile au fost provocate de Salmonella, însă cercetările nu au reuşit să stabilească şi sursa de infecţie, deşi se bănuia că bacteria a fost transmisă prin mâini murdare, de un angajat sau un beneficiar, care nu a respectat regulile de igienă.
Chiar dacă nu au reuşit să probeze modul de transmitere a Salmonellei, responsabilii DSP au putut să demonstreze că în Centrul din Dragomirna curăţenia lăsa de dorit. Analizele de laborator efectuate în acest caz au arătat că pe un feliator pentru preparate din carne şi pe un vas din inox numărul de germeni depăşea limita admisă, ceea ce denotă deficienţe în pregătirea mesei. Mai mult, s-a depistat că în salata orientală servită la cină în data de 8 mai, când au apărut primele cazuri de intoxicație, se găseau bacterii coliforme, specifice materiilor fecale, ca Escherichia Coli. Aceeaşi bacterie a fost identificată şi într-o ciorbă de zarzavat.
„Încărcătura microbiană mare din aceste produse alimentare este un indicator indirect al unui mod de păstrare necorespunzătoare a alimentelor”, a spus directorul adjunct medical al DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu.
Măsuri de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare, la Centrul din Dragomirna
Medicul a subliniat că ancheta derulată la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică din Mitocu Dragomirnei continuă, iar pe viitor această unitate socială va fi monitorizată mult mai atent. Între timp, în Centrul din Dragomirna au fost luate o serie de măsuri pentru prevenirea altor incidente similare. La solicitarea DSP, asistaţilor li s-a interzis să mai ajute la pregătirea mesei dacă nu au analizele medicale la zi. Doar beneficiarii care sunt evaluaţi periodic din punct de vedere al stării de sănătate au voie să lucreze în bucătărie, cu personalul calificat.
Pe de altă parte, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, în subordinea căreia se află Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică din Mitocu Dragomirnei, a luat propriile măsuri în acest caz. Cele două bucătărese angajate la această unitate socială au fost transferate la Centrul din Costâna, sancţiunea fiind aplicată după ce inspectorii sanitar-veterinari au descoperit că femeile nu păstrau curăţenia la locul de muncă. Pentru această abatere de la normele de igienă, una dintre bucătărese a şi fost amendată de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) cu 600 de lei.
Între timp, în Centrul din Dragomirna s-a făcut dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare şi s-au igienizat încăperile. În plus, majoritatea angajaţilor, printre care şi şeful unităţii sociale, au fost daţi pe mâna comisiei de disciplină, a informat ieri purtătorul de cuvânt al DGASPC Suceava, Nicoleta Daneliuc.