Prezent ieri, la Suceava, pentru a prezida cea de-a treia ediţie a Zilelor Medicale ale Sucevei, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. dr. Vasile Astărăstoae, a declarat că în câţiva ani ţările dezvoltate din Europa vor avea un deficit de 70-80% de medici, iar nevoia de personal calificat din aceste state va fi acoperită prin importul de medici din România, care sunt profesionişti, dar privaţi de condiţii civilizate de lucru. “Până în 2020 în ţările vestice vor exista peste 200.000 de posturi vacante de medici, iar estimările arată că unităţile de învăţământ din aceste ţări nu vor putea acoperi decât 20-30% din necesar. Şi atunci aceste ţări îşi vor rezolva problema cu medici din ţările estice, în primul rând România, unde medicii sunt prost plătiţi, blamaţi, condamnaţi, dar bine pregătiţi, pentru că în ţara noastră sistemul de învăţământ încă este performant. România se află deja pe primul loc în ghidurile de recrutare”, a arătat preşedintele CMR.
Propunerea Colegiului Medicilor către Ministerul Sănătăţii: pacientul să poată alege de cine să fie tratat sau operat
Astărăstoae a propus şi câteva soluţii prin care efectele negative pe care le-ar avea exodul medicilor din România să fie diminuate: protecţia medicilor, creşterea veniturilor lor, scutirea de impozite a salariilor şi legalizarea plăţilor informale, aşa numitele şpăgi, care să fie făcute de pacienţi numai după practicarea actului medical, nu înainte şi nici în timpul lui, „pentru a nu cădea în păcatul condiţionării actului medical”. La aceste măsuri pe care le-ar putea lua decidenţii se mai adaugă câteva: practica privată în spitalele publice să fie reglementată în aşa fel încât pacientul să aleagă de cine să fie tratat sau operat, un spor de fidelitate de cel puţin 30% din salariu pentru medici, cu condiţia ca trei ani de zile să nu plece în străinătate.
Astărăstoae a anunţat la Suceava că dacă Ministerul Sănătăţii nu va ţine cont de aceste propuneri, care după părerea sa ar stopa exodul medicilor în străinătate, va solicita sprijinul Comisiei Europene pentru ca directiva privind timpul de lucru al medicilor să fie respectată în România.
Avertisment: “Vom cere Comisiei Europene să oblige România să aplice directiva privind timpul de lucru al medicilor”
„Dacă aceste lucruri nu sunt rezolvate într-un interval rezonabil de timp, de 30-45 de zile, vom lua măsuri. Vom cere Comisiei Europene să oblige România să aplice directiva privind timpul de lucru al medicilor. Şi să vedem cum se descurcă când medicul nu are voie să depășească cu tot cu gărzi 40 de ore pe săptămână, 48 în cazuri excepţionale, sau când după gardă obligatoriu trebuie să fie liber 24 de ore. Ce vor face atunci responsabilii din sistem: o să angajeze procurori, miliţieni sau prompteriste de la posturi TV ca să practice activitate medicală?”, a spus Astărăstoae.
El a subliniat că le va cere medicilor să nu efectueze decât o gardă pe lună, cea obligatorie din contractul de muncă, şi şi-a exprimat convingerea că 80% dintre aceştia vor fi de acord cu cerinţa sa. „Nu mai acceptăm să fim blamaţi şi dorim să fim respectaţi, deoarece acest sistem subfinanţat este ţinut în viaţă prin munca noastră”, a punctat preşedintele CMR.
Zilele Medicale ale Sucevei, cel mai important eveniment medical organizat de Colegiul Judeţean al Medicilor (CJM), au debutat ieri. Cu acest prilej, la Suceava s-a desfăşurat ieri şi şedinţa lunară a Consiliului Naţional al CMR. La conferinţa de presă susţinută ieri de prof. dr. Vasile Astărăstoae, la hotelul Sonnenhof din Suceava, s-au aflat vicepreşedinţii şi secretarul general al CMR - dr. Călin Bumbuluţ, dr. Gheorghe Borcean, dr. Viorel Rădulescu - alături de preşedintele CJM Suceava, dr. Sorin Hîncu.
(17 mai 2014, 02:22:44
Sa legalizezi spaga la medic? Are vreo idee ce inseamna asta? Unul ca platim taxe si impozite degeaba, doi ca trebuie sa mai platim in plus pentru treaba sa!
Atunci propun sa nu mai platesc nici o taxa si sa ma duc la un medic privat cand sunt bolnav si in felul acesta imi vad de treaba mea. Mi se pare corect.