Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), care s-a aflat ieri la Suceava pentru a da startul Zilelor Medicale ale Sucevei, o manifestare ştiinţifică ce reuneşte peste 300 de participanţi din toate colţurile ţării, face un apel ca principala temă de dezbatere la alegerile europarlamentare să fie sănătatea. Prof. dr. Vasile Astărăstoae îi roagă pe viitorii europarlamentari români, indiferent de culoarea politică, să susţină Manifestul adoptat de Comitetul Permanent al Medicilor Europeni (CPME) pentru anul electoral 2014. „Acceptarea de către europarlamentarii români, care vor merge după alegeri la Bruxelles, a principiilor Manifestului CPME are o importanţă majoră pentru România pe plan intern şi extern. Pe plan intern, sănătatea în toate politicile determină o schimbare de mentalitate. Românii trebuie să înţeleagă că sănătatea nu ţine numai de sistemul sanitar, ci că ea trebuie să se regăsească în Legea Educaţiei, în Codul Muncii, în actele normative privind administraţia centrală şi locală. Românii trebuie să înţeleagă că fondurile din sănătate nu constituie cheltuieli, ci o investiţie, că o stare de sănătate bună duce la creştere economică. Pe plan extern, România se poate afirma ca iniţiatoare a unor proiecte de combatere a inechităţilor şi inegalităţilor şi poate să devină lider în acest domeniu. Şi, nu în ultimul rând, dacă toţi parlamentarii români acceptă aceste principii, atunci ei vor putea depăşi diferenţele partinice şi ideologice, vor acţiona în comun şi vor reprezenta un model de unitate. Este deci în interesul cetăţenilor români şi al cetăţenilor europeni o astfel de abordare care poate să realizeze integrarea europeană şi în domeniul sănătăţii”, a declarat Astărăstoae.
„Există oportunități pentru cheltuieli mai inteligente, cum ar fi prevenirea bolilor”
El a arătat că CPME pledează pentru abordarea “sănătate în toate politicile” pentru a încuraja conștientizarea intersectorială și pentru acțiune în ceea ce privește factorii determinanți ai sănătății, pentru a preveni bolile și pentru a promova starea bună de sănătate în întreaga societate. Alt punct care trebuie luat în dezbatere de europarlamentari, spune Astărăstoae, se referă la restricții economice pentru bugetele de asistență medicală, în condiţiile în care „reducerile bugetare afectează serviciile de asistență medicală în ceea ce privește accesul la îngrijire, tehnologiile din domeniul sănătății, la inovare și nivelul de personal, cauzând astfel inegalitățile structurale în accesul la îngrijire”.
„CPME consideră că există oportunități pentru cheltuieli mai inteligente, de exemplu cu privire la prevenirea bolilor, pentru a evita greutățile personale și economice mai mari de tratare a problemelor de sănătate. O forță de muncă puternică în sănătate este cheia pentru îngrijiri de înaltă calitate pentru pacient”, adaugă Astărăstoae.
În Manifestul pentru alegerile europarlamentare 2014, completează Astărăstoae, CPME promovează cel mai înalt nivel de educație medicală, instruire și practică, mobilitatea în condiții de siguranță a medicilor și pacienților, condițiile de muncă legale pentru medici și furnizarea de servicii medicale etice și echitabile, bazate pe dovezi, cu scopul de a obține cea mai bună calitate a asistenței medicale pentru toți pacienții din Europa.
„Autonomia profesională este un instrument vital pentru a obține asistență medicală de înaltă calitate”
De asemenea, CPME solicită o recunoaștere clară a autonomiei profesionale, și anume independența medicilor de a oferi asistență medicală în interesul pacienților, care este un drept al pacientului. „Fie că este la nivel organizațional sau pacient-medic, acesta este un instrument vital pentru a obține asistență medicală de înaltă calitate”, explică Astărăstoae.
El arată că CPME promovează în acelaşi timp cultura siguranței pacienților în sistemele de asistență medicală şi sprijină cele mai înalte standarde ale practicii medicale, cu scopul de a obține cea mai bună calitate a îngrijirilor medicale pentru toți pacienții din Europa. Totodată, CPME face apel la factorii de decizie din Uniunea Europeană pentru a sprijini cercetarea medicală, pentru a consolida baza de cunoștințe europene, respectând în același timp standardele etice și cel mai înalt nivel de protecție pentru pacienții care participa la cercetare. CPME mai cere acces egal la sănătate, considerând că inegalităţile încalcă dreptul fundamental al pacienților la sănătate, conchide Astărăstoae.
Comitetul Permanent al Medicilor Europeni reuneşte asociațiile medicale naționale din 32 de țări din Europa.