Acţiune gratuită de verificare a sănătăţii rinichiului, la centrul de dializă Fresenius NephroCare, unde sucevenii sunt aşteptaţi să-şi facă fără plată o serie de teste pentru depistarea unei boli renale. Campania este organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului, marcată în acest an pe data de 13 martie, şi se derulează până joia viitoare inclusiv. În acest interval, între orele 8.00 – 16.00, populaţia se poate adresa direct centrului Fresenius NephroCare, de lângă Spitalul Suceava, unde va fi evaluată de specialişti cu privire la riscul de a dezvolta o afecţiune renală, ţinând cont că, în general, spre deosebire de alte organe, rinichii nu dor.
Testarea cuprinde un examen sumar de urină, măsurarea tensiunii arteriale şi evaluarea stării de hidratare şi de nutriţie cu un dispozitiv special numit BCM (Body Composition Monitor). Ultimul test oferă informaţii valoroase despre statusul hidric al organismului, în condiţiile în care hiperhidratarea contribuie la creşterea tensiunii arteriale, fiind un factor de risc în dezvoltarea problemelor cardiovasculare şi principala cauză de mortalitate la nivel mondial. Testul este unul neinvaziv, uşor de realizat şi rapid, prin montarea unor electrozi la nivelul membrelor.
Circa 300 de persoane din judeţ au ajuns în stadiul de insuficienţă renală
După efectuarea acestor investigaţii, pacientul va fi consultat de un medic, care îi va oferi informaţii cu privire la starea de funcţionare a rinichilor. Dacă va fi necesar, bolnavul va fi sfătuit şi cu privire la analizele pe care ar trebui să le mai efectueze pentru clarificarea situaţiei şi, eventual, stabilirea unui diagnostic. În caz de nevoie, el va beneficia şi de consiliere psihologică, pentru a accepta mai uşor ideea unei probleme de sănătate care l-ar putea face dependent de dializă.
În judeţ, circa 10-20% din populaţie suferă de boală renală cronică, în cele mai multe cazuri fiind vorba de o afectare progresivă a rinichilor, a informat ieri managerul centrului de dializă Fresenius NephroCare Suceava, dr. Mihai Ardeleanu.
Potrivit medicului, frecvenţa bolii renale cronice este mai mare în rândul persoanelor cu diabet zaharat, accident vascular cerebral sau boli cardiovasculare, iar circa 300 de persoane au ajuns deja în stadiul de insuficienţă renală. Dintre acestea, 160 fac dializă la centrul de lângă Spitalul Suceava. Această terapie reprezintă însă ultima etapă dintr-un şir lung de tratamente, insuficienţa renală fiind o boală care se dezvoltă în zeci de ani. De aceea, prevenţia joacă un rol extrem de important.
Simptomele bolii renale cronice care ar trebui să trimită pacientul la medic
„Anterior, bolnavul trebuie diagnosticat de medicul de familie şi specialistul în medicină internă, după care este trimis la nefrolog. Atunci, el va fi luat în evidenţe şi se vor lua măsuri pentru a întârzia cât mai mult dializa, care este o procedură scumpă şi deranjantă pentru pacient”, a arătat dr. Mihai Ardeleanu.
El a adăugat că, în afara unor cazuri cu evoluţie rapidă, simptomele nu sunt de obicei alarmante şi nu-l obligă pe pacient să solicite rapid ajutorul medical. La persoana cu boală renală cronică, se instalează progresiv o stare de oboseală, de lipsă a poftei de mâncare, în timp ce culoarea pielii devine palid-pământie. Netratată, afectarea cronică a rinichilor poate determina în timp dezvoltarea anemiei secundare şi a hipertensiunii arteriale.
„Mesajul pe care dorim să-l transmitem prin această campanie gratuită de testare este necesitatea ca pacientul să se investigheze. Persoanele care ştiu că au o suferinţă renală nu trebuie să amâne prezentarea la medic. Altfel, ne trezim cu bolnavul într-o stare foarte avansată, când singura soluţie pentru el este dializa”, a completat dr. Mihai Ardeleanu.