Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 24 feb 2014 - Anul XIX, nr. 43 (5552)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

CAS Suceava

Medicii de familie cu cele mai mari şi cele mai mici venituri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cel mai bine plătit medic de familie din judeţ a încasat anul trecut de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava suma de 187.000 de lei. Este vorba de medicul de familie Petru Marocico, din comuna Valea Moldovei, care are un număr de 3.191 de pacienţi înscrişi pe liste şi două asistente medicale angajate la cabinet. La polul opus, medicul cel mai prost plătit în 2013 a primit de la CAS Suceava suma de 36.800 lei pentru cei 571 de pacienţi de pe listele proprii, fiind vorba aici de medicul Nicolae Bologan, din satul Sasca Mică din comuna Cornu Luncii.

Pe de altă parte, anul trecut, 61% dintre medicii de familie din judeţ au primit de la CAS sume cuprinse între 100.000 lei şi 150.000 lei, în timp ce 9,4% dintre ei au încasat peste 150.000 lei. Sumele menţionate nu reprezintă însă câştigul unui medic de familie pe parcursul lui 2013, ci veniturile anuale ale cabinetului în care acesta îşi desfăşoară activitatea. Asta înseamnă că din banii primiţi de la CAS, medicii de familie trebuie să plătească, pe lângă taxele şi impozitele prevăzute de lege aferente veniturilor încasate, cheltuielile cu personalul angajat şi cheltuielile de întreţinere şi funcţionare a cabinetului medical. În 2013, bugetul alocat pentru medicina de familie de Casa de Asigurări de Sănătate Suceava a fost de 33,29 milioane lei, cu 7 % mai mare decât cel alocat în 2012 pentru această specialitate.

 

Cum sunt plătiţi medicii de familie

Dr. Irina Badrajan, secretarul Colegiului Judeţean al Medicilor Suceava, spune că finanţarea de la CAS este destul de redusă în comparaţie cu costurile de funcţionare a unui cabinet, iar la final medicului de familie nu-i rămân prea mulţi bani.

„Pe lângă taxe, impozite, plata asistentelor şi a utilităţilor, medicii mai au tot felul de cheltuieli, cum ar fi contractul de preluare a deşeurilor medicale de către o firmă specializată, care costă 825 de lei pe an, plata softului pentru calculator, a materialelor de birotică sau de curăţenie. La final, un medic cu circa 1.800 de pacienţi înscrişi pe liste şi o singură asistentă angajată ajunge să câştige lunar în jur de 2.000 de lei”, spune dr. Irina Badrajan.

În conformitate cu Normele metodologice de aplicare a Contractului cadru, finanţarea medicilor de familie aflaţi în contract cu CAS Suceava se face prin plata „per capita” prin tarif pe persoană asigurată, conform listei proprii de asiguraţi, şi plata prin tarif pe serviciu medical,pentru unele servicii medicale prevăzute în Normele metodologice de aplicare a Contractului cadru.

Suma cuvenită lunar medicilor de familie se calculează prin totalizarea sumelor rezultate ca urmare a înmulţirii numărului de puncte ”per capita” şi a numărului de puncte pe serviciu realizate cu valoarea pentru un punct „per capita”, respectiv cu valoarea pentru un punct pe serviciu medical. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii de familie cu cele mai mari şi cele mai mici venituri.
 Vizualizări articol: 6826 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Medicii de familie cu cele mai mari şi cele mai mici venituri4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pai si spaga? trimis de
(24 feb 2014, 12:46:32
se stie ca oricine vine la cabinet,da macar un 1o lei.ori daca vin 10 pacienti pe zi si punem 20 de zile se mai face 2000 de ron.si iaca timpu trece leafa merge ,noi cu drag muncim

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei