26 de medici suceveni şi-au lăsat joburile în ultimii trei ani şi au plecat să-şi practice meseria peste hotare. Este vorba de medici de toate specialităţile, îndeosebi de familie, anestezie şi terapie intensivă, chirurgie plastică şi reparatorie, interne şi reumatologie, a anunţat ieri secretarul Colegiului Judeţean al Medicilor Suceava, dr. Irina Badrajan. Migraţia are la bază subfinanţarea sistemului public de sănătate, cumulată cu condiţiile grele de lucru, de stres, suprasolicitarea la locul de muncă, lipsa de recunoaştere şi respect pentru importanţa activităţii, a arătat Irina Badrajan.
Ea este de părere că peste cinci ani sistemul de sănătate sucevean va intra în criză din cauza lipsei de specialişti. „Este generaţia medicilor născuţi în anii 1950-1952, care în scurt timp va ieşi la pensie. În urma lor nu va mai veni nimeni. Un medic tânăr are nevoie şi de până la şapte ani pentru a-şi definitiva studiile, ca să nu mai vorbim de faptul că proaspeţii absolvenţi nu mai sunt interesaţi să profeseze în România. În cinci ani o să fie jale”, crede secretarul Colegiului Judeţean al Medicilor Suceava.
Circa 3.000 de medici au părăsit România numai anul trecut
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae, a atras recent atenţia asupra lipsei de specialişti în ţară, în condiţiile în care România cheltuie sume însemnate de bani pentru a-i educa pe medici, investind practic pentru a rezolva problemele sistemelor de sănătate din Marea Britanie şi alte ţări europene. Migraţia medicilor români a fost dezbătută pe larg de presa din Marea Britanie, publicaţii renumite precum The Guardian sau British Medical Journal dedicând articole consistente analizei fenomenului.
„Este trist că presa din alte ţări semnalează acest fenomen şi că decidenţii din România rămân indiferenţi şi nu iau nici o măsură concretă pentru a motiva medicii să rămână în ţară. Trebuie să remarcăm, totodată, şi un grad de ipocrizie din partea ţărilor care primesc medicii români, deoarece ele îşi rezolvă problema de sănătate publică, dar nu iniţiază nici un program prin care cheltuielile educaţionale ale statului român să fie recuperate prin programe şi proiecte de pregătire profesională în România şi investiţii în sistemul de sănătate”, a declarat Vasile Astărăstoae.
Doar în 2013, aproximativ 3.000 de medici au părăsit România. În judeţ, localităţile cele mai deficitare din punct de vedere al acoperirii cu medici sunt Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei.
(12 feb 2014, 14:39:05