Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 31 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 302 (5509)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Rezultate analize de laborator

Apa folosită la maternitatea Rădăuţi, necorespunzătoare din punct de vedere microbiologic

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Apa utilizată în sălile de naştere de la maternitatea de pe lângă spitalul Rădăuţi, acolo unde mai mulţi bebeluşi au fost infectaţi cu stafilococul auriu, un microb de spital rezistent la antibioticele obişnuite, nu este pură din punct de vedere microbiologic. Aşa arată rezultatele analizelor de laborator efectuate de Direcţia de Sănătate Publică Suceava săptămâna trecută, după declanşarea scandalului care a dus la închiderea temporară a maternităţii.

Concluziile au fost prezentate ieri de directorul adjunct medical al DSP, dr. Cătălina Zorescu, care a precizat că testele de laborator continuă, pentru a se identifica bacteriile conţinute de apa utilizată în sălile de naştere. Responsabilul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava a adăugat că la maternitatea Rădăuţi nici testele de salubritate nu au ieşit corespunzătoare, prezenţa stafilococului auriu fiind evidenţiată de două dintre probele recoltate după depistarea infecţiei la mai mulţi sugari. În aceste condiţii, DSP a dispus reluarea procedurii de dezinfecţie generală şi un nou control în data de 28 decembrie, probele recoltate după ultima igienizare fiind încă în lucru, a informat dr. Cătălina Zorescu.

 

Test grilă: Cadrele din maternitate nu prea ştiu regulile de curăţenie, dezinfecţie şi sterilizare

Totodată, ea a subliniat că la Institutul Cantacuzino din Bucureşti au fost trimise pentru investigaţii specifice, care să stabilească modul de transmitere a microbului de spital, 20 de tulpini de stafilococ auriu, care au fost selectate atât de la pacienţi, cât şi de la personalul medico-sanitar purtător. Între timp, angajaţii maternităţii pe tegumentele cărora a fost depistat stafilococul auriu au încheiat tratamentul, salariaţii urmând a fi recontrolaţi bacteriologic în cursul zilei de astăzi.

Lunea trecută, după semnalarea infecţiei cu stafilococ auriu la mai mulţi nou-născuţi, 45 de cadre medico-sanitare şi personal de îngrijire de la maternitate au susţinut un test grilă de evaluare a cunoştinţelor privind normele de efectuare a curăţeniei, dezinfecţiei şi sterilizării. Rezultatele examenului i-a nemulţumit pe responsabilii Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, care au solicitat conducerii spitalului Rădăuţi o reinstruire teoretică şi practică a salariaţilor şi o supraveghere permanentă a modului în care aceştia respectă regulile de igienă. Până acum, focarul de infecţie cu stafilococ auriu de la maternitate numără 19 cazuri documentate medical (18 copii şi o mamă), dintre care 14 au necesitat internare şi tratament. Ultimii bebeluşi infectaţi, doi copii de două săptămâni, au fost internaţi în secţia de Chirurgie Infantilă a Spitalului Suceava în zilele de 26 şi 29 decembrie, unul dintre sugari fiind deja externat. La fel ca în celelalte cazuri, şi aceşti doi nou-născuţi au fost diagnosticaţi cu abcces cutanat.

 

Conducerea DSP: Maternitatea nu va fi redeschisă mai devreme de 5 ianuarie

Din cei 18 sugari infectaţi, opt au fost internaţi şi trataţi în secţia de Chirurgie Infantilă Suceava cu abcese cutanate (diverse localizări), doi au fost internaţi în secţia de Pediatrie Suceava cu stafilococie cutanată, câte un nou-născut fiind internat la Spitalul Clinic de Pediatrie „Sf. Maria” Iaşi, Spitalul Municipal Rădăuţi şi respectiv Spitalul Orăşenesc de Boli Cronice Siret. Celelalte cinci cazuri de sugari infectaţi au fost declarate tardiv ca infecţii nosocomiale (de spital) şi tratate de medici până la externarea din maternitate. Singura mamă infectată cu stafilococ auriu şi diagnosticată de medici cu mastită acută a fost internată pentru la Spitalul Municipal Rădăuţi. De menţionat că, în momentul de faţă, mai sunt internaţi pentru tratament doar doi nou-născuţi, ambii la Spitalul Suceava, în secţiile de Pediatrie şi respectiv Chirurgie Infantilă.

Maternitatea Rădăuţi rămâne închisă până la definitivarea de către DSP a rezultatelor probelor bacteriologice, cel puţin până pe data de 5 ianuarie, a conchis dr. Cătălina Zorescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Apa folosită la maternitatea Rădăuţi, necorespunzătoare din punct de vedere microbiologic.
 Vizualizări articol: 3358 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Apa folosită la maternitatea Rădăuţi, necorespunzătoare din punct de vedere microbiologic5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei