Noi elemente ies la iveală în scandalul îmbolnăvirilor de la maternitatea Rădăuţi, acolo unde a fost descoperit stafilococul auriu, un microb de spital extrem de periculos, cu rezistenţă crescută la antibioticele obişnuite. După ce primele suspiciuni cu privire la calea de transmitere a bacteriei s-au îndreptat către personalul medico-sanitar care i-a îngrijit pe nou-născuţi şi care le-ar fi transmis infecţia copiilor pentru că nu s-au spălat înainte pe mâini, analizele de laborator vin să confirme această ipoteză: doi medici şi patru asistente sunt purtătoare de stafilococ auriu. Mai mult, ancheta declanşată în această săptămână a stabilit că numai luna trecută, 46 de nou-născuţi au fost externaţi din maternitatea Rădăuţi cu infecţii ale pielii - piodermită, eritem toxic sau alergic, pemfigus - fără ca cineva să se sesizeze şi să ia măsuri, lucru care a reieşit dinverificarea foilor de observaţie şi care ar fi trebuit să alerteze personalul medico-sanitar pentru luarea măsurilor recomandate în asemenea situaţii.Indolenţa de care au dat dovadă cadrele medico-sanitare a făcut ca opt bebeluşi să ajungă până acum în spital cu probleme de sănătate şi tot atâţia să fie infectaţi, riscând în orice moment să se îmbolnăvească.
Stafilococul auriu a îmbolnăvit şi o mamă, o alta fiind doar infectată, fără a prezenta semne de boală
Nici mamele bebeluşilor n-au fost scutite de suferinţă, deocamdată o femeie fiind internată cu afecţiuni declanşate de stafilococul auriu, iar alta fiind purtătoare a bacteriei.
Ieri, o echipă de control a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava s-a deplasat la Spitalul Rădăuţi, unde a aplicat o amendă de 15.000 lei pentru ascunderea cazurilor şi nesolicitarea autorizaţiei sanitare de funcţionare după deschiderea noii maternităţi. Verificările nu se opresc aici, în zilele următoare fiind aşteptată în control şi o echipă de experţi din cadrul Ministerului Sănătăţii, care va cerceta activitatea profesională a celor 62 de angajaţi de la maternitate.
Directorul adjunct medical al DSP, dr. Cătălina Zorescu, a informat ieri că alţi doi bebeluşi au fost internaţi, unul la Suceava şi altul la Rădăuţi, cu afecţiuni cutanate provocate de stafilococul auriu, numărul total al sugarilor spitalizaţi ajungând în momentul de faţă la opt. La tot atâţia nou-născuţi microbul a fost descoperit pe piele, dar fără ca boala să se manifeste. Este vorba de copiii care în cursul acestei săptămâni au fost transferaţi la Suceava împreună cu mamele lor, după ce maternitatea din Rădăuţi s-a închis pentru dezinfecţie. Bacteria a fost descoperită şi la una dintre femeile internate la Suceava, dar care este doar purtătoare de microb. În schimb, o altă mămică, o tânără în vârstă de 18 ani, care a născut recent la „maternitatea groazei”, a fost spitalizată în localitate cu diagnosticul de mastită acută cu stafilococ.
Dezinfectante din rezerva antiepidemică a DSP, distribuite spitalelor Suceava şi Rădăuţi
Atât pacienţii bolnavi, cât şi cei aparent sănătoşi, indiferent că este vorba de copii sau mamele lor, urmează în spitalele în care sunt internaţi tratamente cu antibiotice. În cazul purtătorilor de microb, medicamentele sunt administrate în scop profilactic, pentru a preveni apariţia unor îmbolnăviri, a precizat dr. Cătălina Zorescu. Adjunctul DSP a adăugat că cele şase cadre medico-sanitare infectate cu stafilococul auriu au fost izolate la domiciliu, unde urmează la rândul lor un tratament cu antibiotice. Ele vor fi reprimite la serviciu, doar după ce testele la care urmează a fi supuse după terminarea medicaţiei vor demonstra că sunt sănătoase clinic. Luni, toţi cei 62 de angajaţi ai maternităţii vor da un examen în cadrul căruia inspectorii DSP le vor evalua cunoştinţele privind curăţenia, dezinfecţia şi sterilizarea în unităţile sanitare, a completat dr. Cătălina Zorescu. Ea a mai spus că, la solicitarea Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, la spitalul Rădăuţi va sosi în zilele următoare o echipă de experţi în neonatologie, trimisă de Ministerul Sănătăţii, care va verifica modul în care salariaţii maternităţii au respectat protocoalele medicale şi ghidurile profesionale specifice. În cursul săptămânii viitoare, inspectorii sanitari vor repeta recoltarea de probe microbiologice pentru a verifica eficienţa dezinfecţiei din maternitatea Rădăuţi. Între timp, conducerea DSP a distribuit către Spitalul Suceava şi Spitalul Rădăuţi, din rezerva antiepidemică, substanţe dezinfectante şi săpun antibacterian. Totodată, la Spitalul Suceava au fost luate măsuri speciale pentru îngrijirea în siguranţă a tuturor pacienţilor transferaţi, dar şi de prevenire a răspândirii infecţiei. Maternitatea Rădăuţi va rămâne închisă cel puţin zece zile.
(22 dec 2013, 18:36:36