Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 1 nov 2013 - Anul XVIII, nr. 255 (5462)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Probleme

Asistenţa medicală comunitară, deficitară în judeţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Probleme în asigurarea asistenţei medicale comunitare în judeţ, din cauza numărului redus de personal, a lipsei de colaborare cu factorii de decizie locali, dar şi a finanţării proaste, care nu permit urmărirea şi rezolvarea cazurilor de persoane vulnerabile din mediul rural, cu nevoi multiple. 

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a informat ieri că în judeţul Suceava îşi desfăşoară activitatea 62 de asistenţi medicali comunitari, deşi ar fi nevoie de câte unul în fiecare din cele98 de comune. Deficitul de personal este accentuat de lipsa unor sedii în care asistenţii medicali comunitari să îşi desfăşoare activitatea, aceştia fiind nevoiţi să-şi împartă spaţiul de lucru cu angajaţii din primării sau din cabinetele medicale.

„Activitatea se desfăşoară mai greu, dar cum ministerul vrea să pună accent pe asistenţa medicală comunitară, sperăm că situaţia se va îmbunătăţi. Noi le-am reamintit asistenţilor medicali comunitari de importanţa furnizării unor servicii integrate, în echipă cu lucrătorii sociali şi medicii. Este nevoie de o abordare interactivă, de consultare cu reprezentanţii primăriilor”, a subliniat adjunctul DSP Suceava.

 

Buget de 1,292 de milioane de lei, în 2013

Dr. Cătălina Zorescu a arătat că fondurile alocate asistenţei medicale comunitare s-au diminuat în ultimii ani, iar restricţiile bugetare nu mai permit o atentă monitorizare a cazurilor de persoane defavorizate, cu probleme sociale din mediul rural. „Înainte se decontau trusa de urgenţă, cu un conţinut minim de materiale şi medicamente, telefonul, deplasările, echipamentul de protecţie sau lemnele de foc pentru încălzirea spaţiilor de lucru. Din 2012, Ministerul Sănătăţii nu mai plăteşte decât salariile”, a explicat adjunctul DSP.

În 2013, bugetul destinat asistenţei medicale comunitare a fost de 1,292 de milioane de lei, pentru primele zece luni ale anului fiind alocată suma de 963.000 de lei. În 2012, fondurile la acest capitol au fostde1,067 de milioane de lei, a precizat dr. Cătălina Zorescu.

În judeţul Suceava, pe lângă cei 62 de asistenţi medicali comunitari îşi mai desfăşoară activitatea doi mediatori şcolari şi cinci mediatori sanitari, ultimii în localităţile Ciprian Porumbescu, Gulia, Dorneşti, Fălticeni, Rădăuţi şi Voitinel. „Mediatorii sanitari au rolul de a monitoriza toate problemele ce ţin de sănătate, în special în comunităţile de romi, dar în judeţ ar mai fi nevoie de cel puţin doi, la Mitoc şi Pătrăuţi”, a subliniat dr. Cătălina Zorescu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Asistenţa medicală comunitară, deficitară în judeţ.
 Vizualizări articol: 995 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 8 voturi
Asistenţa medicală comunitară, deficitară în judeţ1.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Suspinuri inutile trimis de
( 1 nov 2013, 17:29:42
Ramai cu ochii zbotociti de lacrimi cand dai de atat de multa compasiune ce se revarsa din partea asistentilor medicali comunitari,fata de plebia bolnavicioasa ce si-a capatat ajutorul unional european in produse alimentare.Mediatorii sanitari ,ce-mi place cum suna,dar ma intreb: cu ce se ocupa ?A mediaza tangential ca suvenirurile din UE sa se faca dupa placul administrativ local si cu mult mai putine calorii,fiindca sunt produse ce pot dauna unor diagnosticuri prescriptibile cum ar fi:morbut est,pancreatitus colagenicus,obezitatis cronicus si pshiatricis morbidis.Restu-i fabulatie.
2.   DEMISIA conducerii DSP SV ! trimis de
( 1 nov 2013, 19:38:01
serios? a constatat si DSP SV acest lucru?
cate milioane de dolari a cheltuit ministerul nesanatatii pe dozele de vaccinuri achizitionate in ultimul an? dar in ultimii cinci ani?!
de asta nu aveti minimul necesar !

si in dozele astea ce cantitati de mercur si aluminiu sub denumiri ascunse au fost?

si apoi...acuzati lipsa de colaborare cu factori de decizie locali? sa va fie rusine ! ar trebui ca toata conducerea DSP SV sa aiba luni demisiile scrise ! iar de marti sa va cautati de lucru in alta parte !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei