Bolile de inimă şi cancerul au rămas principalele cauze de deces în judeţ. Bolile ficatului, traumatismele, otrăvirile şi afecţiunile pulmonare, urmate de bolile aparatului genito-urinar ocupă celelalte locuri din topul bolilor de care mor sucevenii. Aşa arată un raport al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, întocmit pentru primele nouă luni ale anului în curs şi dat publicităţii, ieri, de directorul adjunct medical al instituţiei, dr. Cătălina Zorescu.
Potrivit documentului, în perioada ianuarie-septembrie, în judeţ s-au înregistrat 5.436 de decese, dintre care 3.351 au fost cauzate de bolile aparatului circulator, după cum urmează: hipertensiune arterială - 363, infarct miocardic - 373, alte forme de cardiopatie ischemică - 836, cord pulmonar cronic - 90, boli cerebro-vasculare - 830 (restul până la 3.351 decese au fost provocate de alte boli ale aparatului circulator decât cele menţionate).
251 de decese prin traumatisme şi otrăviri, în intervalul ianuarie-septembrie
Alte 1.044 de decese au fost cauzate în primele nouă luni ale anului de tumorile maligne, printre care 117 la nivelul stomacului, 174 la nivelul traheii şi bronhiilor, 68 la nivelul prostatei, 47 la nivelul sânilor şi 38 la nivelul colului uterin. Locul trei în statistica întocmită de DSP este ocupat de bolile digestive, respectiv ciroză, cu 115 decese, hepatite cronice, cu şase decese, şi ulcer, cu trei decese în perioada ianuarie-septembrie. Pe locurile patru şi cinci în topul bolilor care îi omoară pe suceveni se situează traumatismele şi otrăvirile, cu 251 de decese în total, şi bolile aparatului respirator, cu 202 decese (printre afecţiunile respiratorii care au făcut cele mai multe victime în primele nouă luni ale anului se numără pneumonia şi bronhopneumopatia obstructivă cronică, cu 87 şi respectiv 89 decese).
Nouă suceveni, ucişi de tulburările mintale şi de comportament, în decurs de nouă luni
În intervalul ianuarie-septembrie, din totalul de 5.436 decese, 78 au fost provocate de bolile aparatului genito-urinar, arată acelaşi raport, în timp ce 71 au fost cauzate de bolile infecţioase şi parazitare, printre care tuberculoza (33 din cele 71 decese au fost cauzate de TBC, restul fiind provocate de alte boli infecţioase sau parazitare). În acelaşi timp, cinci decese au fost cauzate de tumori benigne, trei de boli ale sângelui, 13 de diabet zaharat, nouă de tulburări mintale şi de comportament, 50 de boli ale sistemului nervos, iar cinci de boli articulare şi musculare. Alte 29 de decese s-au produs la femei în preajma naşterii, în timp ce şapte au fost provocate de malformaţii. În 76 din totalul deceselor înregistrate în primele nouă luni ale anului nu s-a putut stabili cauza, precizează evidenţele DSP.
Din totalul de 5.436 decese înregistrate în judeţ în perioada ianuarie-septembrie, 3.307 au fost consemnate la domiciliu sau în alte părţi, iar restul la spital (894). De asemenea, din totalul de 5.436 decese, 4.201 au fost înregistrate la persoanele de 65 de ani şi peste.