Un european din trei suferă de afecţiuni neurologice - de la accident vascular cerebral, tulburări neurocognitive sau psihice, anxietate şi depresie până la dependenţă de alcool şi de droguri sau psihoze, a declarat, pentru MEDIAFAX, Dafin Mureşanu, preşedintele SSNN.
Profesorul universitar dr. Dafin Mureşanu, preşedintele Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN), a mai spus că afecţiunea cea mai frecventă a creierului este accidentul vascular cerebral şi că există mulţi factori favorizanţi pentru apariţia bolilor cerebrale.
De exemplu, apariţia accidentului vascular cerebral este favorizată de ateroscleroză (depuneri de colesterol la nivelul vaselor de sânge), hipertensiune arterială, diabet zaharat, creştererea colesterolului şi/sau trigliceridelor, fumat, boli cardiace, consum exagerat de băuturi alcoolice şi vârsta înaintată.
"Dintre factorii enumeraţi, cei mai importanţi în apariţia bolilor cerebrale şi care ţin de comportamentul nostru sunt alimentaţia, sedentarism şi consumul exagerat de băuturi alcoolice. Ideal pentru sănătatea creierului pe termen lung este să trăim cât mai echilibrat şi normal, să avem o viată organizată, în aşa fel încât să ne putem odihni suficient, să lucrăm într-o maniera lipsită de asalturi, să mâncăm variat şi cât mai multe alimente care au de-a face cu natura, nu cu industria chimică, să facem mişcare susţinut cel puţin 30 de minute în fiecare zi şi să folosim cu măsură toate tehnologiile", a mai spus Mureşanu.
Potrivit medicului, durerile de cap care ajung "să copleşească, de la un punct încolo, la serviciu", sunt un prim semnal de alarmă pe care îl transmite creierul că trebuie să fie făcută o schimbare în stilul de viaţă. Altfel, creierul suferă modificări care pun organismul în pericol pe termen lung.
"Simptomele acute, adică instalate brusc, sunt mai uşor de recunoscut, pe când cele instalate lent progresiv sunt mai greu de detectat de pacient sau anturaj. Cele mai frecvente simptome sunt tulburările de mers, de coordonare, scăderea forţei musculare la un anumit nivel, afectarea limbajului, tulburările de vedere, cefaleea, tulburările de memorie şi de concentrare a atenţiei", a adăugat prof. Mureşanu.
După accidentul vascular cerebral, cele mai frecvente patologii neurologice sunt tulburările neurocognitive. "Foarte frecvente sunt şi sindromul cefalalgic, adică durerea de cap, precum şi afecţiunile sistemului nervos periferic - polineuropatiile, sciaticile", a adăugat medicul.