Focarul de tuberculoză de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară din municipiul Suceava a fost declarat închis la şase luni de la debut. Decizia a fost luată ieri de conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, după ce din iunie şi până în prezent nu a mai fost semnalată nici o îmbolnăvire în rândul elevilor. Focarul de TBC care a evoluat la această unitate de învăţământ a numărat în total patru cazuri de boală. Prima îmbolnăvire a fost semnalată în data de 9 aprilie, la un elev de clasa a XII-a. Au urmat alte două cazuri, depistate în zilele de 9 şi 10 mai, la un băiat de clasa a XI-a şi o fată de clasa a IX-a. Ultimul caz de tuberculoză a fost înregistrat în data de 10 iunie, la un elev de clasa a XII-a.
De menţionat că înainte de a fi stins, focarul de TBC care a izbucnit în aprilie la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară s-a extins şi în afara unităţii de învăţământ. Unul dintre elevii bolnavi de TBC a molipsit trei copii din comunitatea religioasă din care face parte şi pe care o frecventa în mod constant, un al patrulea minor care avea legături strânse cu elevul în cauză fiind suspectat că a contractat la rândul lui boala şi urmând forţat un tratament preventiv cu antibiotice.
Înainte de a fi stins, focarul de TBC a cuprins şi trei persoane din afara unităţii de învăţământ
Cazurile de tuberculoză care au legătură cu focarul de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară au apărut la trei fraţi din Pătrăuţi, localitate din care provine şi elevul de clasa a XII-a al unităţii de învăţământ, diagnosticat cu TBC în data de 9 aprilie. Bolnavii au fost trei băieţi de 11, 8 şi 4 ani, primul depistat cu tuberculoză în data de 17 iunie, iar ceilalţi doi în data de 12 iulie. Un al patrulea băiat, frate cu cei trei minori care au avut ghinionul să se molipsească de tuberculoză de la elevul Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară, era aparent sănătos, însă pentru că a venit în contact cu bolnavii a fost supus unui tratament de şase luni cu Izoniazidă. Cei patru fraţi proveneau dintr-o familie cu care elevul care i-a îmbolnăvit avea o legătură apropiată, prin prisma comunităţii religioase din care acesta face parte, şi pe care respectivul obişnuia să o viziteze frecvent la domiciliu.