Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava a intrat într-un program derulat de Ministerul Sănătăţii, destinat pacienţilor în stare critică din secţiile de terapie intensivă. Unitatea medicală va primi bani în plus pentru achiziţionarea de medicamente şi materiale necesare în tratamentul cazurilor speciale, de bolnavi aflaţi la graniţa dintre viaţă şi moarte. Banii sunt alocaţi trimestrial, iar începând cu 1 octombrie Spitalul Judeţean de Urgenţă din Suceava va primi 300.000 de lei. Din această sumă, unitatea medicală va aloca lunar, până la finele anului, câte 100.000 lei pentru tratamentul cazurilor limită din secţia de terapie intensivă.
Doctorul Dorin Stănescu, şeful secţiei Terapie Intensivă de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, declară că finanţarea suplimentară asigurată de Ministerul Sănătăţii este binevenită, chiar dacă suma alocată este insuficientă. Şi asta, deoarece numai tratamentul pentru un singur bolnav aflat în stare critică poate ajunge la 50.000 lei, spune medicul.
Circa 20 de cazuri deosebit de grave, tratate lunar în Reanimarea Spitalului Suceava
El a arătat că, lunar, în acest serviciu primesc îngrijiri medicale circa 20 de pacienţi care pot fi incluşi în programul Ministerului Sănătăţii. Este cazul bolnavilor cu hemoragii, hemofilii, pancreatite sau infecţii severe, cu microbi de spital, rezistenţi la antibioticele obişnuite, pentru care terapia este scumpă şi de lungă durată. “Sunt pacienţi care necesită şi două, trei săptămâni de tratament intensiv cu epurare extrarenală, ventilaţie mecanică şi alte proceduri costisitoare. Ei au nevoie şi de o medicaţie aparte, pe care de multe ori spitalul nu o are în stoc din cauza preţului mare”, a adăugat şeful secţiei Terapie Intensivă.
Doctorul Dorin Stănescu şi-a exprimat încrederea că suplimentarea de fonduri va permite spitalului o lejeritate mai mare în ceea ce priveşte achiziţiile: “Câteodată, pentru unele medicamente trebuia să facem referat, iar spitalul se străduia să ne onoreze cererile. Fiindcă nu aveam medicamentele la îndemână, nu puteam începe imediat tratamentul, trebuia să aşteptăm până a doua zi, când primeam comanda”.
Lunar, în secţia Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava sunt trataţi circa 900 de pacienţi.