Intervenţie în premieră la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, în secţia de Urologie, unde un pacient în vârstă, cu probleme cardiace deosebite, a fost operat cu succes de o tumoră la rinichiul drept care se remarca nu atât prin greutatea mare, de un kilogram, ci prin poziţionare, o parte din tumoră extinzându-se în vena cavă inferioară, care duce sângele la inimă, şi blocând-o parţial.
Intervenţia reprezintă o noutate prin faptul că bolnavului i s-a tăiat o porţiune din vena cavă, dificultatea constând în oprirea hemoragiei, mai ales că, intraoperator, pacientului i s-au extras rinichiul şi glanda suprarenală dreaptă, dar şi grăsimea din jurul rinichiului, care erau invadate de tumoră.
S-a internat după ce a început să urineze cu sânge şi să aibă dureri de spate
Gheorghe L., în vârstă de 62 ani, din Suceava, s-a internat în secţia Urologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava după ce a început să urineze cu sânge şi să aibă dureri de spate. “Pacientul a fost diagnosticat la internare cu hematurie totală trenantă de şapte zile, stare generală alterată şi dureri lombare în partea dreaptă”, a explicat medicul-şef Nicolae Dobromir, cel care ulterior avea să practice şi intervenţia chirurgicală.
Operaţia a fost impusă de faptul că, în urma explorărilor cu tomograful şi cu aparatul de rezonanţă magnetică, investigaţii efectuate de medicii Mihai Creţeanu Jr. şi Florin Terteliu, s-au depistat o tumoră renală cu greutatea de un kilogram şi un tromb tumoral flotant, de aproape cinci centimetri, care bloca parţial vena cavă inferioară, împiedicând sângele să circule.
Bridgingterapia, o tehnică nouă, prin care se evită anumite complicaţii, aplicată înainte de operaţie
“Intervenţia a fost deosebit de riscantă. Una din cauze o reprezenta şi starea generală de sănătate a pacientului, acesta având probleme serioase cu inima. Concret, bolnavul suferea de cardiomiopatie dilatativă, insuficienţă tricuspidiană şi mitrală, afecţiuni pentru care urma un tratament zilnic cu antiagregante şi anticoagulante, respectiv Clopidogrel şi Trombostop”, a arătat medicul Nicolae Dobromir.
El a subliniat că dificultatea cazului a presupus încă de la început aplicarea unei tehnici noi, şi anume bridgingterapia, inspirată din practica specialiştilor de la renumita clinică Fundeni, din Capitală. Aceasta a constat în înlocuirea, cu câteva zile înainte de operaţie, a tratamentului de bază al bolnavului, constituit din anticoagulante şi antiagregante, cu o medicaţie care să prevină complicaţiile de dinainte, din timpul sau de după operaţie, cum ar fi hemoragia sau formarea cheagurilor de sânge în vene ori artere.
Bridgingterapia a fost recomandată şi monitorizată permanent de şeful secţiei Cardiologie, medicul Mihai Creţeanu.
O intervenţie la care au participat patru medici şi care a durat trei ore şi jumătate
“Operaţia în sine a fost extrem de laborioasă şi dificilă, necesitând extracţia rinichiului, suprarenalei, dar şi a grăsimii perirenale sub clampare tranzitorie a venei cave inferioare, sub hepatic, deasupra trombului, a venei renale drepte, sub tromb, şi a venei renale stângi, la vărsare. S-a secţionat vena cavă inferioară, s-a evacuat trombul tumoral, fiind necesară rezecţia parţială a venei cave, deoarece trombul era aderent. La final, s-a suturat vena cavă şi s-a realizat declamparea succesivă”, a explicat şeful secţiei Urologie modul în care a decurs procedura.
Intervenţia chirurgicală s-a derulat în cursul săptămânii trecute şi a presupus un efort de echipă. La operaţia condusă de medicul Nicolae Dobromir şi care a durat trei ore şi jumătate au mai participat urologul Nicolae Stoican, specialistul în chirurgie vasculară Laura Boroda şi anestezistul Ruslan Gorceag.
Evoluţia postoperatorie a bolnavului este favorabilă, Gheorge L. urmând să fie externat cel mai probabil în cursul zilei de sâmbătă.