Peste o mie de pacienţi cu probleme de prostată au beneficiat de operaţie endoscopică în ultimii trei ani, de la introducerea acestei proceduri în secţia de Urologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou”. Anunţul a fost făcut ieri de medicul-şef al secţiei, Nicolae Dobromir, care a ţinut să precizeze că mortalitatea postoperatorie în rândul pacienţilor a fost zero.
Nicolae Dobromir a explicat că cele peste o mie de intervenţii au fost efectuate cu un aparat de vaporizare cu plasmă destinat pacienţilor cu adenom de prostată, cancer de prostată, tumori vezicale în stadii iniţiale sau scleroză de col vezical. Echipamentul medical a fost achiziţionat de Spitalul Suceava cu bani de la Consiliul Local, care în septembrie 2010 a alocat în acest sens suma de 200.000 de lei.
Şeful secţiei Urologie a arătat că faţă de metodele chirurgicale clasice, tehnologia de plasmavaporizare presupune o operaţie cu sângerare minimă, cu posibilitatea efectuării hemostazei (oprirea hemoragiei) la vedere. Mai mult, spune medicul, procedura realizează o suprafaţă postoperatorie netedă, păstrând elasticitatea ţesuturilor spre deosebire de metodele folosite anterior.
Avantajele plasmavaporizării
„Plasmavaporizarea evită riscul încărcării cu apă a bolnavului, intervenţia desfăşurându-se în mediu hidrosalin izotonic”, a mai spus Nicolae Dobromir. El a adăugat că operaţia presupune riscuri minime pentru bolnavii cardiaci aflaţi în tratament cu anticoagulante, antiagregante (Trombostop, Heparină, Plavix, Sintrom, Clopidogrel etc.). Printre avantaje se numără şi scurtarea perioadei de vindecare, care este în medie de 72 de ore, comparativ cu cel puţin cinci zile, cât dura refacerea după intervenţia clasică, cu tăietură, a precizat şeful secţiei Urologie.
„Complicaţiile postoperatorii s-au diminuat considerabil odată cu aplicarea plasmavaporizării, ele fiind mai uşor de stăpânit şi rezolvat. Este vorba de hematurii, adică sânge în urină, scleroză de col vezical, complicaţii care s-au diminuat cu 3-5%. Pe de altă parte, şi stricturile de uretră postoperatorii apărute tardiv, după 30 de zile, la pacienţii cu trecut venerologic, sunt mai uşor de tratat prin această metodă”, a completat Nicolae Dobromir. El a menţionat faptul că tehnologia de plasmavaporizare are indicaţii în adenoamele cu dimensiuni cuprinse între 40 şi 100 grame. Adenoamele voluminoase, de peste 100 grame, sunt tratate prin operaţiile clasice, cu tăietură, iar cele mici, sub 40 grame, prin tratament medicamentos, a punctat şeful secţiei Urologie.