Dotarea secţiei Anestezie şi Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava a fost completată cu un aparat performant utilizat în tratarea pacienţilor cu grave afecţiuni renale şi hepatice, dar şi a celor care au suportat sau urmează să suporte un transplant de organe. Aparatul mai are indicaţii în terapia pacienţilor cu intoxicaţii de diferite cauze, cum ar fi medicamentoase, cu droguri, alcool, ciuperci, pesticide, solvenţi, substanţe caustice, şi a fost dat deja în funcţiune. Anunţul a fost făcut de managerul unităţii sanitare, Vasile Rîmbu, care a explicat că noul dispozitiv medical este folosit pentru epurarea sanguină extracorporeală continuă - dializă acută renală şi hepatică, plasmafereză (tehnică de îndepărtare a plasmei), hemofiltrare.
„Aparatul este mic, mobil, adaptat activităţii din secţia ATI şi poate fi deplasat de la un pat la altul. Cu ajutorul lui se pot trata la Suceava maladii grave, care până acum fie erau tratate în secţia ATI cu mijloacele mai puţin performante avute la îndemână, fie erau trimise la clinicile din Iaşi, cu riscuri uneori vitale pentru sănătatea pacienţilor din cauza transportului”, a arătat Vasile Rîmbu.
Managerul Spitalului Suceava a subliniat că pot beneficia de epurare extracorporeală acută pacienţii cu sepsis server (80-100 de cazuri pe an, înregistrate la această unitate sanitară), pancreatită acută (60-90 cazuri/an), intoxicaţii acute severe (etilenglicol, diazepam, fenobarbital). Beneficiul în aceste situaţii este de îmbunătăţire a stării de sănătate şi, în final, salvarea vieţii, la care se adaugă scurtarea duratei de spitalizare şi reducerea semnificativă a costurilor prin scurtarea evoluţiei bolii, a punctat Vasile Rîmbu.
Noul aparat este util şi pacienţilor la care se constată o decompensare ca urmare a unei ciroze hepatice, infecţiei cu virusurile hepatice B şi C (150-200 cazuri/an) sau a unei ciroze cardiace, aceşti bolnavi având acum mai mari şanse de supravieţuire. Dializa hepatică, dar şi cea renală care pot fi efectuate cu acest tip de aparat vor prelungi inclusiv viaţa pacienţilor care urmează să suporte un transplant şi pentru care perioada de aşteptare durează între şase şi opt luni. Dispozitivul medical poate fi utilizat şi în cazul pacienţilor transplantaţi, pentru care riscul de respingere a organului transplant va scădea considerabil.