miercuri, 11 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 211 (5418)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Servicii contra cost

Adeverinţele medicale pentru înscrierea la grădiniţă şi la şcoală se plătesc

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Părinţii trebuie să suporte contravaloarea consultaţiei şi eventualele analize pentru înscrierea copilului la grădiniţă sau la şcoală, întrucât Casa de Asigurări de Sănătate nu decontează astfel de servicii, a declarat ieri purtătorul de cuvânt al medicilor de familie suceveni, dr. Irina Badrajan.

Medicul a explicat că, aşa cum sunt plătite consultaţiile şi analizele cerute adulţilor de primărie pentru căsătorie sau de şcoala de şoferi pentru obţinerea permisului de conducere, tot aşa se întâmplă şi în cazul copiilor cărora le sunt cerute analize sau consultaţii pentru înscrierea la grădiniţă ori la şcoală.

Medicul a arătat că dacă un copil este bolnav, iar părinţii vin cu el la medic, nu trebuie să plătească nimic. În schimb, dacă solicită consultaţie sau analize pentru înscrierea la grădiniţă sau şcoală, atunci părintele va plăti consultaţia şi, separat, fiecare analiză.

„Este adevărat că este gratuit documentul care atestă intrarea în colectivitate, respectiv adverinţa pentru şcoală şi avizul epidemiologic pentru grădiniţă, pe care de altfel şi scrie <apt pentru intrarea în colectivitate>. Totuşi, fişa medicală solicitată de şcoală, respectiv grădiniţă nu atestă intrarea în colectivitate, ci precizează starea de sănătate a copilului, precum şi situaţia vaccinală. Ea se completează în urma unei consultaţii la cerere, care se taxează cu tariful stabilit de cabinet şi presupune eliberarea unui document fiscal doveditor, adică a unei chitanţe”, a transmis dr. Irina Badrajan.

 

Medicul de familie este cel care stabileşte suma ce trebuie plătită pentru avizul medical

Medicul a adăugat că analizele solicitate la intrarea în colectivitate se încadrează la analize solicitate de terţi şi nu se decontează de către Casa de Asigurări de Sănătate. Şi asta, deoarece analizele ar fi imposibil de prescris pe bilete de trimitere, întrucât la emiterea unui bilet de trimitere către laboratorul de investigaţii medicale se scrie obligatoriu un diagnostic prezumtiv, respectiv un cod de boală, având în vedere că analizele se fac pentru stabilirea unui diagnostic.

„La intrarea în colectivitate, copilul este sănătos, iar eliberarea unui astfel de bilet pentru analize ar fi un fals. Ar trebui să presupunem că avem un copil cu un diagnostic prezumtiv şi să adăugăm un cod de boală care ar supraîncărca o raportare de boli neadevărată. Prin urmare, analizele pentru intrarea în colectivitate nu se decontează de către Casa de Asigurări de Sănătate, deci nu sunt gratuite. Explicăm în fiecare an acest principiu de funcţionare pentru a evita discuţiile cu părinţii pe tema gratuităţilor, dar de fiecare dată apar neclarităţi şi ne confruntăm cu probleme”, a mai spus dr. Irina Badrajan.

Ea a precizat că valoarea unei consultaţii poate fi între 10 şi 20 de lei, iar medicul de familie este cel care stabileşte suma ce trebuie plătită pentru avizul medical. Pentru analize, preţurile sunt cele stabilite de către fiecare laborator de investigaţii medicale în parte, a completat dr. Irina Badrajan.

 

DSP nu mai suportă din acest an contravaloarea unor analize cerute la înscrierea copiilor la grădiniţă

Reamintim că, de la 1 august, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava nu mai decontează analizele medicale necesare copiilor la înscrierea la grădiniţă. Conducerea instituţiei a anunţat luna trecută că testele de laborator privitoare la profilaxia în colectivităţi nu se mai efectuează gratuit din lipsă de fonduri. Responsabilii DSP au arătat că, înainte de a fi primiţi la grădiniţă, copiii sunt supuşi unor analize medicale, menite să depisteze dacă sunt purtători de paraziţi intestinali sau suferă de boli infecţioase. Aceste investigaţii nu sunt obligatorii, însă în virtutea unei bune practici medicale ele sunt cerute în fiecare an. Este vorba de exudatul faringian, examenul coprobacteriologic şi examenul coproparazitologic. Până în această vară, primele două teste se puteau efectua gratuit în laboratoarele DSP din Suceava sau din teritorii, cel de-al treilea test putând fi efectuat contracost la orice laborator din judeţ.

În laboratoarele de analize medicale private din judeţ un exudat faringian costă 39 lei, un examen coproparazitologic se plăteşte cu 16 lei, iar un examen coprobacteriologic cu 45 lei. Anul trecut, Direcţia de Sănătate Publică a efectuat 1.699 de coproculturi şi 1.426 de exudate faringiene pentru copiii care urmau să se înscrie la grădiniţă, cheltuielile cu aceste analize ridicându-se la 94.940 lei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Adeverinţele medicale pentru înscrierea la grădiniţă şi la şcoală se plătesc.
 Vizualizări articol: 5607 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Adeverinţele medicale pentru înscrierea la grădiniţă şi la şcoală se plătesc1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei