Cercetătorii britanici au descoperit faptul că pâinea preparată cu sfeclă roşie contribuie la scăderea tensiunii arteriale, informează dailymail.co.uk.
Cercetătorii de la Universitatea Reading din Marea Britanie au oferit unui număr de 12 pacienţi felii de pâine preparată din 100 de grame de sfeclă roşie, în timp ce alţi 12 pacienţi au primit pâine normală.
Medicii au măsurat tensiunea arterială după trei ore şi au descoperit că pacienţii care au primit pâine din sfeclă roşie au prezentat o scădere de şapte procente a tensiunii sangvine sistolice (a doua cifră din sistemul de două cifre care indică tensiunea sangvină, ce semnifică presiunea din artere între două bătăi ale inimii) în comparaţie cu pacienţii din grupul de control.
Savanţii britanici au decis să încorporeze sfecla roşie în pâine după ce o serie de studii anterioare au sugerat faptul că această plantă ar putea scădea presiunea sangvină. Se crede că acest fapt se datorează concentraţiei mari de nitraţi din sfecla roşie.
Nitraţii ajută la lărgirea vaselor sangvine şi mai pot fi găsiţi în spanac, salată verde şi rucola.