Medicii de familie suceveni, la fel ca şi colegii lor din ţară, nu vor participa la mişcările revendicative organizate de ceilalţi medici începând cu data de 18 septembrie. Purtătorul de cuvânt al medicilor de familie suceveni, dr. Irina Badrajan, a informat ieri că această categorie de medici susţine iniţiativa Colegiului Medicilor din România (CMR) şi a structurii de la nivel judeţean, însă nu poate recurge la acest gen de acţiuni sindicale. Şi asta, deoarece, explică Irina Badrajan, medicii de familie sunt constituiţi în cabinete individuale, ceea ce înseamnă că sunt patroni şi nu salariaţi, având la rândul lor angajaţi.
Irina Badrajan a ţinut să precizeze că medicii de familie nu vor rezilia contractele pe care le au încheiate cu casele de asigurări de sănătate, aşa cum a anunţat vineri Colegiul Medicilor din România, explicând că această măsură extremă a fost folosită de medicii de familie doar în situaţii limită, când toate căile de comunicare au fost închise, iar argumentele nu au putut convinge.
Medicii de familie nu sunt în favoarea rezilierii contractelor cu casele de asigurări de sănătate
“În acest moment nu este vorba de aşa ceva şi sperăm să ne rezolvăm problemele specifice pe calea firească a dialogului, a negocierilor, a argumentelor. Asemenea decizii extreme sunt întotdeauna atent gândite de organizaţiile care ne reprezintă, Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie şi Societatea Naţională de Medicina Familiei”, a spus Irina Badrajan.
Irina Badrajan, care este şi secretarul Colegiului Judeţean al Medicilor (CJM), a adăugat că medicii, cu excepţia celor de familie, au format ieri o Coaliţie locală a profesioniştilor din sănătate, Coaliţie care reuneşte toate categoriile de personal din sistemul sanitar sucevean, de la infirmiere, asistente, personal auxiliar medical până la psihologi, farmacişti, chimişti şi biologi, şi în numele căreia vor fi duse toate luptele cu guvernanţii.
Această Coaliţie, din care, concret, fac parte Colegiul Medicilor, Colegiul Medicilor Dentişti, Colegiul Psihologilor, Colegiul Farmaciştilor, Ordinul Biologilor, Biochimiştilor şi Chimiştilor, Camera Federativă a Medicilor, Federaţia Sanitas (care reprezintă cadrele medii – infirmiere, asistente medicale, personal auxiliar medical), Societatea Medicilor din Colectivităţile de Copii Tineri şi Asociaţia Medicilor Rezidenţi, se va întruni astăzi pentru a semna un act de revendicări comune şi specifice.
Act de revendicări comune şi specifice fiecărei categorii de personal sanitar, semnat astăzi de Coaliţie
Revendicările comune ale organizaţiilor profesionale care au spus „da” Coaliţiei sunt alocarea a minim 6% din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat şi o lege a salarizării specifice sistemului de sănătate. Tot de comun acord, medicii mai cer „apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesională de către autorităţi”, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea de servicii de calitate şi consultarea reală a Coaliţiei profesioniştilor din sănătate cu privire la orice măsură care poate afecta funcţionarea sistemului sanitar.
Protocolul încheiat astăzi de Coaliţia locală şi care cuprinde revendicările comune şi cele specifice fiecărei categorii de personal în parte va fi înaintat Prefecturii Suceava până în data de 13 septembrie.
Manifestări în stradă din 18 septembrie şi grevă generală din noiembrie
Această acţiune respectă calendarul acţiunilor de protest organizate de Coaliţia naţională a profesioniştilor din sănătate, conform căruia mişcările revendicative vor începe din 18 septembrie cu pichete în faţa Ministerului Sănătăţii şi Ministerului de Finanţe, pichete care vor fi organizate zilnic până în 27 septembrie. Aceste manifestări vor fi urmate de un miting în faţa Guvernului în luna octombrie şi de o grevă generală, cu asigurarea unei treimi din activitate, în luna noiembrie, dacă până atunci guvernanţii nu răspund la solicitările Coaliţiei. Nu sunt excluse şi demisiile în bloc ca ultimă măsură de constrângere a decidenţilor.
Principala nemulţumire a personalului sanitar este legată de nivelul salariilor.
Miercuri, Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, a trimis membrilor organizaţiei scrisori prin care îi anunţă că vor fi organizate proteste în stradă şi le-a cerut să se alăture acestor acţiuni.
Vasile Astărăstoae, preşedintele CMR: „În această toamnă, începem o bătălie lungă şi grea”
Vasile Astărăstoae le-a transmis colegilor medici că sunt momente în viaţa fiecăruia când trebuie să ia decizii ce le vor influenţa destinul: „Un asemenea moment trăim astăzi. Colegiul Medicilor din România consideră că trebuie să acţionăm pentru a apăra independenţa şi respectul profesiei şi profesioniştilor”. Preşedintele CMR le-a mai transmis colegilor că „numai cine vrea să fie surd şi orb” nu observă că, în România, profesioniştilor din sănătate li se oferă venituri mici, muncă epuizantă, lipsă de respect şi, în final, recomandarea de a-şi lăsa familia şi a pleca în pribegie în străinătate.
„În această toamnă, începem o bătălie lungă şi grea. Ştim că în această bătălie împotriva noastră se va utiliza dezinformarea, demagogia şi populismul. Se va spune că într-o perioadă de criză solicitările noastre sunt exagerate, omiţându-se faptul că tot în aceeaşi perioadă de criză guvernanţii găsesc fonduri pentru instituţiile de forţă cu ajutorul cărora doresc să îşi impună punctul de vedere. Ştim că locul profesioniştilor din sănătate este lângă pacienţi, şi nu în stradă. Dar atunci când forţa argumentelor nu există pentru urechile decidenţilor, este necesar să le afirmi în stradă. Iată de ce trebuie să fim toţi, împreună, în Piaţa Publică!”, a punctat Vasile Astărăstoae.
Un sfert din medicii suceveni îşi anunţă participarea la acţiunile de protest
La Suceava, participarea medicilor la acţiunile de protest, acţiuni gândite şi anunţate chiar de medici, încă din luna iunie, se anunţă foarte slabă. Un sondaj de opinie derulat în iulie de Colegiul Judeţean al Medicilor a arătat că cei 900 de medici suceveni, membri ai CJM Suceava, nu sunt prea interesaţi să-şi apere drepturile în stradă şi cu atât mai puţin să renunţe la activitate, prin grevă generală sau demisii în bloc.
Dr. Irina Badrajan a informat ieri că doar jumătate din medicii suceveni au dorit să fie chestionaţi în legătură cu eventuala lor participare la acţiunile de protest. Ca şi cum această demonstraţie de indiferenţă nu ar fi fost de-ajuns, din cei 450 de medici care au participat totuşi la sondaj, doar jumătate au răspuns că sunt de acord cu greva generală, dar nu şi cu demisiile în bloc.
Irina Badrajan s-a arătat dezamăgită de atitudinea manifestată de colegii de breaslă din judeţ: „Medicii sunt o categorie puţin revendicativă, ei preferă să se implice mai mult la nivel declarativ. Medicii rezidenţi sunt singurii cu adevărat hotărâţi”.
(10 sep 2013, 19:47:03