Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 208 (5415)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sfatul medicului

Eliminarea totală a grăsimilor din alimentaţie nu este o opţiune bună

Eliminarea totală a grăsimilor din alimentaţie nu este deloc o opţiune bună, pentru că în locul acestora se vor consuma mai mulţi carbohidraţi, care se transformă în organism tot în grăsimi de depozit, a declarat, pentru MEDIAFAX, profesorul Nicolae Hâncu, specialist în diabet şi boli de nutriţie.

"Când vine vorba de grăsimi, trebuie să ştim că atât excesul, cât şi lipsa grăsimilor din alimentaţie sunt total contraindicate. Consumul în exces are ca urmare, în primul rând, creşterea nedorită în greutate, grăsimile având cel mai mare conţinut caloric dintre toţi nutrienţii. Iar dacă excesul se face pe baza grăsimilor saturate, urmarea va fi creşterea lipidelor din sânge, în special a colesterolului LDL, aşa-numit «rău»", spune prof. Hâncu.

 

Lipsa grăsimilor din dietă are ca efect privarea organismului de grăsimile esenţiale Omega 3 şi 6

Pe de altă parte, explică medicul, eliminarea totală a grăsimilor din alimentaţie nu este deloc o opţiune bună, în condiţiile în care, în locul grăsimilor, se vor consuma mai mulţi carbohidraţi, care se transformă în organism tot în grăsimi de depozit. În plus, lipsa grăsimilor din dietă are ca efect privarea organismului de grăsimile esenţiale Omega 3 şi 6 şi de vitaminele liposolubile A, D şi E.

Prin urmare, susţine prof. Nicolae Hâncu, este indicată grijă atât la cantitatea de grăsimi consumată, cât şi la calitatea acestora din alimentaţie. "Se ştie astăzi, fără dubiu, că înlocuirea grăsimilor saturate din alimentaţie cu grăsimi polinesaturate, de exemplu Omega 3 şi 6, are ca efect o scădere semnificativă a riscului cardio-vascular. De aceea, atunci când alegem un produs, trebuie să ne uităm nu numai la procentul de grăsime conţinut, dar şi la tipul de grăsimi pe care îl conţine. Ideal este să alegem produsele cu un conţinut mediu de grăsime - nici varianta cu 100% grăsime, dar nici varianta total degresată -, cu o proporţie mare de grăsimi polinesaturate şi cantitate redusă de grăsimi saturate", a mai spus profesorul Hâncu.

 

Unul din cele mai păguboase obiceiuri alimentare ale românilor este nerespectarea orarului meselor

Medicul recomandă, astfel, consumul cumpătat de alimentele bogate în grăsimi saturate şi trans, aşa cum sunt brânzeturile grase, untul, smântâna, carnea grasă, produsele de patiserie sau produsele prăjite în grăsimi animale. 'De asemenea, să ne îndreptăm atenţia către alimentele bogate în grăsimi polinesaturate esenţiale, cum sunt peştele, uleiurile vegetale de diferite tipuri, margarinele tartinabile de calitate - fără grăsimi hidrogenate -, fructele oleaginoase", a mai precizat Nicolae Hâncu.

Pe de altă parte, potrivit medicului, unul din cele mai păguboase obiceiuri alimentare ale românilor este nerespectarea orarului meselor. " Frecvent, se sare peste micul dejun, iar cina se serveşte noaptea târziu. În plus, se consumă mese bogate în grăsimi, în special saturate, alimente de tip fast-food, dulciuri, băuturi îndulcite şi băuturi alcoolice în exces, iar aici aş face o menţiune specială pentru băuturile spirtoase consumate înainte de masă. Prânzul servit în grabă, sub formă de sandvişuri consistente, hipercalorice, gătitul prin metode nesănătoase - prăjeli, rântaş, adaos de smântână în mâncare - şi consumul redus de alimente sănătoase - legume, fructe, produse cerealiere integrale sau peşte sănătos preparat - sunt alte obiceiuri alimentare păguboase ce caracterizează, din păcate, alimentaţia românilor", mai spune prof. Hâncu.

 

Trebuie să asociem alimentaţia sănătoasă unui stil de viaţă sănătos

Potrivit medicului, o alimentaţie sănătoasă este împărţită în trei mese principale şi două-trei gustări, la ore adecvate. "Contează foarte mult ce alimente consumăm, dar în egală măsură este important cum le preparăm - folosind tehnologii moderne, acestea devin gustoase şi variate - şi ce stare de spirit avem când mâncăm - este recomandat să le savurăm cu calm, într-un ambient corespunzător. Asociem alimentaţia sănătoasă unui stil de viaţă sănătos, motiv pentru care ar trebui să devină parte integrantă din viața noastră, oriunde ne aflăm, pe termen lung. Grija pentru siguranţa alimentară ar trebui să ne însoţească permanent", conchide profesorul Hâncu.

Medicul a făcut referire şi la alimentaţia exclusiv vegetariană. "Putem deveni brusc vegetarieni doar dacă există o motivaţie. Dar această motivaţie, pentru majoritatea persoanelor, nu există. În plus, echilibrul este mult mai bun decât orice restricţie alimentară. Pe de altă parte, postul nu va afecta omul sănătos. Un om sănătos nu va fi afectat de post. Eventual, «ia» două-trei kilograme în greutate", a explicat el.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Eliminarea totală a grăsimilor din alimentaţie nu este o opţiune bună.
 Vizualizări articol: 3829 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Eliminarea totală a grăsimilor din alimentaţie nu este o opţiune bună0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei