38 de suceveni au fost depistaţi în acest an cu meningită acută virală, o boală care în 2012 a provocat o epidemie ce a numărat la final 380 de cazuri.
O statistică prezentată ieri de conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava arată că, în acest an, majoritatea îmbolnăvirilor de meningită acută virală au fost consemnate în sezonul cald, august – 19 cazuri, iulie – zece cazuri, iunie – şapte cazuri, doar două cazuri fiind semnalate în sezonul rece (câte unul în lunile ianuarie şi aprilie).
Ultimii pacienţi, care au fost diagnosticaţi după data de 15 august, provin din localităţile Bosanci, Bogdăneşti, Chilişeni, Grăniceşti, Dumbrăveni şi Mihoveni. Bolnavii sunt în mare parte copii, cu vârste între 5 şi 14 ani, dar printre ei se regăsesc şi adulţi. Unul dintre aceştia din urmă este un profesor de 27 ani, de la Şcoala Generală din Şcheia, depistat cu meningită acută virală pe data de 21 august.
Directorii unităţilor de învăţământ, somaţi să rezolva problema apei curente şi a grupurilor sanitare
Conducerea DSP Suceava a informat ieri că cele 38 de cazuri au fost izolate, însă este de aşteptat ca începerea noului an şcolar să crească numărul de îmbolnăviri. Responsabilii instituţiei cred că meningita acută virală se va răspândi mai repede după ce copiii se vor întoarce la cursuri şi recomandă directorilor de unităţi de învăţământ, mai ales celor din mediul rural, să încerce să rezolve problemele privind aprovizionarea cu apă curentă şi amenajarea grupurilor sanitare.
Şi asta, deoarece calea de transmitere a virusului care dă meningita acută este digestivă, iar curăţenia şi dezinfecţia din colectivităţi joacă un rol important.
Specialiştii DSP Suceava menţin recomandările de anul trecut, de respectare a regulilor de igienă personală (spălatul mâinilor) şi alimentară (spălarea fructelor şi a legumelor înainte de consum, evitarea consumului de apă din surse nesigure, contaminate etc.), care constituie principalele metode de prevenţie, în lipsa unui vaccin.