Combinarea unui medicament antiviral cu unul experimental s-a dovedit a fi eficace pentru tratarea bolnavilor de hepatită C cronică, care, în majoritate, se confruntă cu distrugeri mari la nivelul ficatului, potrivit rezultatelor unui studiu clinic realizat recent în SUA, informează AFP.
Tratamentul combină antiviralul ribavirină şi sofosbuvir, o moleculă experimentală dezvoltată de laboratorul american Gilead. Administrarea se face timp de şase luni şi permite o rată de vindecare de 70%, tratamentul fiind bine tolerat de organism, se arată în studiul publicat în Journal of the American Medical Association.
Peste trei milioane de americani suferă de hepatita C cronică, ale cărei principale complicaţii sunt ciroza şi cancerul hepatic. Numai în SUA, hepatita C provoacă 15.000 de decese anual. Hepatita C este principalul motiv pentru transplantul hepatic.
Tratamentele actuale pot dura şi un an şi implică injecţii săptămânale cu interferon-alfa, cărora li se adaugă un cocktail format din antiviralul ribavirină şi un alt medicament. Printre efectele secundare cele mai severe se numără depresia, simptomele gripale şi anemia.
La noul studiu clinic au participat 60 de voluntari, infectaţi cu genotipul 1 al virusului hepatitei C, care nu au răspuns bine la tratamentul cu interferon.
La 24 de săptămâni de la debutul noului tratament, virusul nu a mai putut fi detectat la 70% dintre bolnavi, fapt care este echivalent cu vindecarea, având în vedere că acest agent patogen nu se integrează în ADN-ul uman.
Specialiştii de la Institutul naţional american de cercetare a alergiilor şi maladiilor infecţioase, coordonatorii acestui studiu clinic, se arată optimişti în privinţa acestui tratament, care urmează să fie testat pe un grup mai mare de pacienţi.
( 2 sep 2013, 11:07:45